Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Nieuwe plannen voor tweede landelijke DAB+net

Er zijn opnieuw plannen in Duitsland voor een tweede landelijke DAB+net. Voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel wil een deel van zijn vermogen investeren in digitale etherradio, zo meldt de website Meedia. Inmiddels is de “Digital Audio DAB+ GmbH” opgericht en een aanvraag de deur uit.

Duitsland: Nieuwe plannen voor tweede landelijke DAB+net Duitsland kent momenteel vele regionale DAB+netten, maar slechts één landelijk net. Hierop zijn momenteel 13 radiostations te ontvangen, waaronder Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live, Schlagerparadies, Absolut Relax en Klassik Radio. Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van dit DAB+net. Eind dit jaar moet het aantal zenders uitgebreid zijn naar 110, waardoor ontvangst in 92% van Duitsland mogelijk is.

DAB+ heeft er voor gezorgd dat er voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether mogelijk werd. Binnen enkele jaren wordt het landelijke aanbod mogelijk nog groter, want er zijn nieuwe plannen voor een tweede landelijke DAB+net.

Miljonair Steffen Göpel zit dat DAB+ veel potentie heeft in Duitsland en wil daarom een deel van zijn vermogen in DAB+ investeren. “De aanvraag voor een tweede landelijke DAB+ multiplex is voor mij een langlopend project waarop ik me verheug,” zo luidt de reactie van Göpel aan Meedia.

Inmiddels is de “Digital Audio DAB+ GmbH”  waarin de activiteiten worden ondergebracht. Inmiddels is er een aanvraag ingediend bij toelatingscommissie ZAK. Wanneer deze een besluit neemt is nog niet bekend.

In eerste instantie is het de bedoeling dat bij een toewijzing de Digital Audio DAB+ de capacitiet op haar multiplex gaat verhuren aan derden. Göpel sluit echter niet uit later ook met eigen radiostations te starten.

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn voor een tweede landelijke DAB+net in Duitsland. De eerste plannen dateren al uit 2011, maar kwamen nooit echt van de grond. In 2013 werden de plannen nieuw leven ingeblazen door “Privates Radio Deutschland”, maar deze trok zich begin 2015 terug omdat het de financiën niet rond kreeg. [Radiowereld.NL]