Lite FM terug aan kop in NYC, KOST blijft nr 1 in LA

106.7 Lite FM (106.7) heeft de koppositie herovert in New York City. Na een maand heeft de popzender haar Spaanstalige concullega Mega 97.9 (WSKQ) teruggewezen naar de tweede plaats. In Los Angeles blijft KOST 103.5 opmerkelijk genoeg op de eerste plaats.

Lite FM terug aan kop in NYC, KOST blijft nr 1 in LA In februari wist Mega 97.9 de koppositie af te pikken van Lite FM. Maar de jarenlange marktleider liet er geen gras over groeien en heroverde in maart de koppositie. Dit blijkt uit cijfers van Nielsen Audio. Lite zag haar marktaandeel 0,4%-punt stijgen naar 6,7%. Mega daalde daarentegen met 0,2%-punt naar 6,2%.

De urban popzender WBLS 107.5 deed goede zaken en steeg naar de derde plaats met een marktaandeel van 5,5%. Deze stijging ging ten koste van (W)CBS FM 101.1. De classic hitszender daalde naar 5,3% en een vierde plaats.

De vierde plaats moet CBS FM overigens delen met Z100 (WHTZ). De hitzender scoort met 5,3% marktaandeel haar beste luistercijfers sinds augustus vorig jaar.

Goede zaken deed overigens ook de nieuwszender 1010 WINS. Het marktaandeel steeg met een half procentpunt naar 4,7%, maar dat is net niet genoeg voor een plaats in de top vijf.

Ondanks dat Mega haar koppositie bij de “overall” cijfers kwijt is, leidt de zender nog wel bij de belangrijke doelgroepen 18-34, 18-49 en 25-54 jaar.

Los Angeles
In Los Angeles profiteert KOST 103.5 optimaal van het kersteffect. De kersthits zijn inmiddels al enkele maanden weer in de kast opgeborgen en de zender is naar haar reguliere popformat teruggekeerd. Maar opmerkelijk genoeg is KOST nog steeds marktleider in de filmstad. En nog opmerkelijker is dat het marktaandeel zelfs nog gestegen is.

KOST staat nu met een marktaandeel van 5,7% op de eerste plaats. Zusterstation 102.7 KIIS FM zag haar marktaandeel met 0,4%-punt dalen naar 5,1%, maar blijft tweede. Wel komt haar andere zus, 104.3 My FM (KBIG), weer dichter in de buurt. De popzender steeg naar 4,8% en stijgt hierdoor naar de derde plaats.

K-Earth 101 (KRTH) zag haar marktaandeel dalen naar 4,5% en zakt hierdoor een plaatsje. Wel voelt de classic hitszender de hete adem van 94.7 The Wave (KTWV) in de nek. De urban popzender steeg naar 4,4% marktaandeel. De beste cijfers in bijna een jaar tijd.

Bij de belangrijke doelgroepen 18-34, 18-49 en 25-54 jaar is KIIS voor de derde maand op een rij marktleider.

Washington DC
Elke maand blikt Radio.NL ook op de luistercijfers in een andere Amerikaanse stad. Dit keer is de hoofdstad Washington DC aan de beurt. Door de vele overheidsinstellingen is nieuws en talk uitermate populair in de stad.

De nieuwszender 103.5 WTOP is met 9,2% marktaandeel veruit de populairste zender van de stad. En dat legt eigenaar Hubbard geen windeieren, want onlangs werd bekend dat WTOP opnieuw de radiozender met de hoogste omzet van de VS is. In 2015 wist de zender $65 miljoen binnen te harken,, wat een vijfde is van de totale omzet van alle radiostations in de stad bij elkaar.

Plaats twee is voor WAMU 88.5 met 8,0%. WAMU zendt voornamelijk nieuws- en discussieprogramma’s uit is één van de best scorende NPR (publieke radio) stations van de VS. In de meeste grote steden zijn de publieke radiostations niet eens in de top 15 terug te vinden.

De urban popzender WHUR 96.3 staat derde met 6,1%, een stijging van maar liefst 1,3%-punt in een maand tijd. De popzender 97.1 WASH FM sluit aan op de vierde plaats met 5,5%, terwijl zusterstation Hot 99.5 (WIHT) vijfde is. De hitzender, waar gegarandeerd elk uur Justin Bieber (afgelopen week 192x gedraaid) en Selena Gomez (afgelopen week 129x gedraaid) voorbij komen, scoort een marktaandeel van 5,1%.

De afgelopen maanden hebben er bij enkele zenders ingrijpende wijzigingen plaatsgevonden. Zo heeft de urban popzender Majic 102.3 (WMMJ) voormalig (W)PGJ ochtenddeejay Donnie Simpson aangetrokken voor de middag, terwijl ochtenddeejay Russ Parr de overstap maakte van de hip-hopzender 93.9 WKYS. Het zorgde de afgelopen meting voor een stijging van 0,8%-punt voor Majic, die hierdoor naar de zesde plaats is gestegen. Ook Simpson en Parr scoren een zesde plaats in hun tijdsslot.

In november keerde Mix 107.3 (WRQX) met ochtenddeejay Jack Diamond na 2,5 jaar afwezigheid terug in de ether van Washington. De eerste resultaten zijn bemoedigend, want het marktaandeel is sinds de terugkeer al bijna een procentpunt gestegen, wat goed is voor een 16e plaats. De ochtendshow van Diamond staat 18e. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten