Search
Close this search box.

VK: Aandeel digitaal radioluisteren stijgt naar 44,1%

Na Noorwegen en Zwitserland stevent ook het Verenigd Koninkrijk langzaam maar zeker af op een afschakeling van FM en AM. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aandeel digitaal luisteren naar 44,1%. DAB neemt hiervan het grootste aandeel in.

VK: Aandeel digitaal radioluisteren stijgt naar 44,1% Van de ruim 44% aan digitaal luisteren vindt bijna 31% plaats via DAB. Internetradio is goed voor 7,9%, terwijl digitale televisie 12% aandeel heeft. Inmiddels heeft 55,7% van de Britse huishoudens een DAB-radio.

Inmiddels is digitaal luisteren in huis met een aandeel van 51,5% al populairder dan analoge radio. In de auto groeide het aandeel digitale radio naar 21,2%. Ruim 80% van alle nieuwe auto’s wordt in het Verenigd Koninkrijk al standaard geleverd met een DAB+radio aan boord.

Opvallend is tevens dat naar de landelijke stations nu meer digitaal (52,9%) dan analoog wordt geluisterd. Lokale radiostations blijven met 29% nog achter, maar dit aandeel groeit gestaag. Op dit moment wordt er druk getest met goedkope software-based DAB voor kleinere lokale radiostations. Daarnaast wordt de dekking van de lokale DAB-netten momenteel flink uitgebreid.

Verwacht wordt dat het aandeel digitaal luisteren dit jaar nog flink zal stijgen. Sinds enkele maanden is er een tweede landelijk DAB-net in de lucht met daarop 18 radiostations. [Radiowereld.NL]