Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Voorbereidingen voor 2e landelijke DAB+net gestart

De komst van een tweede landelijke DAB+net is in Duitsland weer een stap dichterbij. Afgelopen week besloot de toelatingscommissie ZAK, waarin alle regionale mediaraden vertegenwoordigd zijn, de voorbereidingen te starten voor de komst van het nieuwe netwerk.

Duitsland kent momenteel één landelijk DAB+net. Op kanaal 5C zenden naast publieke zenders als Deutschalndfunk en Deutschlandradio Kultur ook commerciële zenders uit als Radio BOB, Sunshine Live, Absolut Relax, Klassik Radio, Energy en Schlagerparadies. Laatstgenoemde zender kreeg afgelopen week te horen dat het de komende jaren mag blijven uitzenden via dit DAB+net.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van dit DAB+net. Eind dit jaar moet het aantal zenders uitgebreid zijn naar 110, waardoor ontvangst in 92% van Duitsland mogelijk is.

Meer vraag naar landelijke capaciteit
Het landelijke net op kanaal 5C zit nagenoeg vol en er is steeds meer interesse om landelijk via DAB+ te gaan uitzenden. Eerder dit jaar werd bekend dat voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel een deel van zijn vermogen wil investeren in digitale etherradio.

In tegenstelling tot eerdere initiatieven van andere partijen, lijken de plannen van Göpel wel van de grond te komen. Inmiddels is de “Digital Audio DAB+ GmbH”  opgericht waarin de activiteiten worden ondergebracht. Daarbij wordt Göpel geholpen door het feit dat het aantal verkochte DAB+ontvangers in Duitsland de afgelopen twee jaar fors is toegenomen.

Afgelopen week heeft de ZAK besloten om  de voorbereidingen te starten voor de komst van een tweede landelijke DAB+net. In oktober wordt hierover een definitief besluit genomen. Ondertussen wordt wel al bij de Bundesnetzagentur, het Duitse Agentschap Telecom, een aanvraag gedaan om frequenties te reserveren.

Mocht er in oktober groen licht volgen, dan kan de capaciteit al in de eerste helft van 2017 verdeeld worden. [Radiowereld.NL]