Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Union Jack gestart via DAB+

In het Verenigd Koninkrijk is de eerste radiozender van start gegaan met uitsluitend muziek van artiesten uit het Verenigd Koninkrijk. Sinds vrijdagochtend is “Union Jack” in het grootste gedeelte van het land te ontvangen via DAB+.

VK: Union Jack gestart via DAB+ Union Jack is de derde zender in het Verenigd Koninkrijk die onder de “Jack” vlag draait. Via diverse lokale DAB(+)netten in het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel al Jack FM (Playing what we want) en Jack 2 (Playing what you want) te ontvangen.

Met Union Jack is de eerste landelijke versie van Jack een feit. Het station is vernoemd naar de vlag van het Verenigd Koninkrijk en ook het format is hier geheel op afgestemd: Union Jack draait uitsluitend muziek van artiesten uit het Verenigd Koninkrijk.

Op de playlist staan onder andere Queen, Texas, George Michael, Kaiser Chiefs, Stereophonics, King, Madness, Snow Patrol, Sam Smith, Ultravox en David Bowie. Het station claimt de grootste playlist van alle commerciële station in het Verenigd Koninkrijk te hebben.

“Het Verenigd Koninkrijk loopt al zes decennia voorop als het gaat om baanbrekende muziek,” zo is de nieuwe zender van mening. “Union Jack neemt het voortouw om dit rijke erfgoed te vieren door alleen de beste muziek uit het Verenigd Koninkrijk te draaien.”

Union Jack is sinds vrijdagochtend te ontvangen via het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio. Dit net van Sound Digital is in ruim 70% van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. Uitgezonden wordt in DAB+. Union Jack is daarmee het vierde landelijke station dat gebruik maakt van deze techniek. Veruit de meeste radiostations in het Verenigd Koninkrijk zenden nog uit in de verouderde DAB (MP2)-standaard.

Wie denkt dat het Verenigd Koninkrijk met de introductie van DAB+ nu eindelijk kan genieten van een goede geluidskwaliteit heeft het mis. Helaas gaan de station hier door met het uitzenden in te lage bitrates. Union Jack zendt namelijk uit met een bandbreedte van slechts 24 kbps. Ter vergelijking: In Nederland heeft Radio 10 Gold 60 & 70’s hits met 40 kbps de minste bandbreedte in gebruik. De meeste stations hebben significant meer bandbreedte. [Radiowereld.NL]