Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederland: 581.000 DAB+ontvangers verkocht

In Nederland zijn inmiddels al 581.000 DAB+radio’s verkocht. Dit blijkt uit cijfers van WorldDAB, de overkoepelende organisatie ter promotie van digitale etherradio. Het betreft cijfers tot en met het vierde kwartaal van 2016 en is inclusief auto’s die geleverd zijn met DAB+.

Nederland: 581.000 DAB+ontvangers verkocht Halverwege 2016 stond de teller in Nederland op 439.000 verkochte DAB+radio’s.

Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in 2016 gegroeid met 33% ten opzichte van 2015. Hiermee ligt Nederland op koers met haar plan om de snelste uitrol van DAB+ binnen Europa te realiseren.

DAB+ in nieuwe auto’s groeit nog steeds gestaag. Inmiddels wordt 26% van de nieuwe auto’s standaard geleverd met DAB+radio.

De reden dat nog niet alle nieuwe auto’s standaard zijn uitgerust met een DAB+ radio is dat dit niet verplicht is. Autofabrikanten proberen een DAB+radio vaak als dure extra optie te verkopen. Het is een kwestie van tijd voordat dit percentage flink hoger is. In het Verenigd Koninkrijk is momenteel 87% van alle nieuwe auto’s standaard voorzien van DAB+radio. In Noorwegen zelfs 98%.

De landelijke commerciële radiostations zijn sinds het derde kwartaal van 2013 in vrijwel heel het land via DAB+ te ontvangen. Aan optimalisatie van de ontvangst wordt gewerkt. De NPO schakelde in datzelfde jaar om naar DAB+ en heeft haar netwerk in 2016 al flink verbeterd. De regionale omroepen gingen in 2015 pas van start via DAB+.

Het voordeel van DAB+ is dat het gratis uit de lucht te halen is, net als FM, dus er is geen internetverbinding nodig.

Wereldwijd zijn er inmiddels al meer dan 53 miljoen DAB(+)radio’s verkocht. Naast Nederland is DAB+ ook beschikbaar in onder meer Duitsland, België, delen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Italië en Australië. [Radiowereld.NL]