Search
Close this search box.

Duitsland: Herindeling regionale DAB+netten Beieren

De publieke en commerciële radiozenders in het Duitse Beieren slaan de handen ineen voor de verdere uitrol van DAB+. Door de samenwerking komt er een indeling van DAB+netten die beter aansluit bij de verzorgingsgebieden van de verschillende regionale en lokale radiostations.

Duitsland: Herindeling regionale DAB+netten Beieren Momenteel kent Beieren naast het landelijke DAB+net (kanaal 5C) meerdere regionale en lokale DAB+netten.

Zo zijn er twee netten die de gehele deelstaat verzorgen: één (11D) voor de Bayerische Rundfunk, de regionale publieke omroep van Beieren, en één voor de commerciële stations (10D).

Hierop zijn momenteel vijf radiostations te horen. Daarnaast kent Beieren nog diverse lokale DAB+netten, die veelal in en om de grote steden te ontvangen zijn.

Op de schop
Komende zomer gaat de indeling van de DAB+netten grotendeels op de schop. De commerciële en publieke radiostations slaan hiervoor de handen ineen. Eén regionaal DAB+net wordt opgeheven, terwijl er een bovenlokaal DAB+net voor in de plaats komt, dat uit vijf allotments bestaat, die tezamen de hele deelstaat dekken. Daarnaast blijven de lokale DAB+netten rondom de grote steden bestaan.

Op 1 juli verhuist Antenne Bayern van kanaal 10D naar het DAB+net van de publieke omroep BR op kanaal 11D. De andere vier zenders die op kanaal 10D uitzenden (Radio Galaxy, Absolute Hot, Kultradio en Rock Antenne) verhuizen naar de bovenlokale DAB+netten. Ook de regionale edities van Bayern 1 en Bayern 2 gaan uitzenden via de bovenlokale netten.

De bovenlokale DAB+netten worden als volgt ingedeeld: Opper-Franken (10B), Neder-Franken (10A) en Middel-Franken (8C) in het noorden, Zwaben/Opper-Beieren (12A) in het zuiden en Opper-Palts/Neder-Beieren (12D) in het oosten.

Uiterlijk 1 september in de lucht
Inmiddels zijn de DAB+netten in Opper-Franken, Neder-Franken en Middel-Franken al in de lucht. Hierop zenden momenteel alleen Bayern 1 Franken, Bayern 1 Mainfranken en Bayern 2 Nord uit. Komende zomer komen hier dus ook Rock Antenne, Absolute Hot, Kultradio en Radio Galaxy bij. Van laatstgenoemde zender zal eindelijk de juiste lokale versie (Aschaffenburg, Oberfranken of Ansbach) digitaal via de ether te ontvangen zijn.

De lokale DAB+netten voor Zwaben/Opper-Beieren en Opper-Palts/Neder-Beieren worden komende zomer uitgerold en zijn uiterlijk 1 september in de lucht.

Foto: BR via ARD
De BR gaat alle DAB+netten exploiteren en belooft voor elk net 85% dekking binnenshuis en 95% dekking buitenshuis. Alle vrije capaciteit die de publieke omroep niet gebruikt wordt gehuurd door de regionale mediaraad BLM. Deze verhuurt de capaciteit weer door aan de regionale en lokale commerciële radiostations. Inmiddels loopt er al een verdeelprocedure.

Prijzen zijn inmiddels al vastgesteld. Zo moet voor uitzenden op het DAB+net voor Neder-Franken 2.268 euro per maand betaald worden. Wie via alle vijf de netten wil gaan uitzenden is 18.144 euro per maand kwijt.

De BLM hoopt dat in 2018 alle radiostations in Beieren ook via DAB+ uitzenden. [Radiowereld.NL]