De belangstelling voor de verkiezing van Macron tot president overschaduwde een aardverschuiving in de Franse televisiewereld waarbij het eens zo machtige BeIn Sports de rekening voor hun gewaagde expansiepolitiek kreeg gepresenteerd. Koning voetbal speelde hierbij een pijnlijke hoofdrol.
Wanneer de minister zonder portefeuille Nasser Al-Khelaifi in 2011 met een uitgebreid gevolg vanuit de Qatarese hoofdstad Doha in Parijs neerstrijkt en zonder aarzelen de meerderheidsaandeelhouder van PSG of Paris Saint Germain wordt, goochelt hij dadelijk met grootse ambities. De kersverse ‘aanwinst’ moest en zou triomfen oogsten.
Een karrevracht van spelers met naam en faam zoals ex-Ajaxied Zlatan Ibrahimovic en David Beckham wordt in ruil voor een koffer gevuld met oliedollars gelokt. Maar er gebeurde nog meer: Er worden drie digitale televisiestations opgericht als uitloper van Al Jazeera Sport op om het publiek met alle mogelijke evenementen te bekoren.
Alle beschikbare uitzendrechten zoals de Champions League en de Ligue 1 worden opgekocht. De concurrentie staat aanvankelijk machteloos tegen dit agressieve machtsvertoon. Vooral Canal+, bij wie deze wild om zich heen slaande nieuweling de sleutelfiguren weg kaapt, wordt het voornaamste slachtoffer. Canal+ slaagt er maar nipt in om de uitzendrechten van voor de Formule 1 veilig te stellen.
Onvermijdelijk scenario
Ondanks de hoge verwachtingen ontbreken de positieve financiële resultaten. Sterker nog: ondanks 3 miljoen abonnees, die voor nauwelijks 15 euro over een tiental exclusieve sportkanalen beschikken, verdrinkt de kolossale onderneming vlug in gigantische problemen.
Analisten ramen het verlies tussen het startjaar 2012 en 2015 op 1 miljard euro terwijl de omzet nauwelijks een half miljard euro overschrijdt. Om de totale ondergang af te wenden, investeert het Emiraat 600 miljoen euro extra. De overheveling van het kantoor in de ‘lichtstad’ naar Londen voedt trouwens snel de geruchten over een mogelijk versnelde sluiting. Zeker omdat de zender nauwelijks interesse toont voor de verdere uitbreiding van het actuele aanbod.
De genadeslag
De negatieve berichten rond BeIn Sports groeien in 2016 verontrustend. Ondanks de rivaliteit reikt Canal+ de helpende hand. Er wordt een overname voorgesteld. Zowel de landelijke politiek bij monde van president François Hollande als hun moederhuis Vivendi, dat de verliezen voor het betaalstation angstwekkend zag oplopen, blokkeren echter het idee.
Het komt uiteindelijk tot een commerciële samenwerking maar de hoop om de fel begeerde en de exclusieve uitzendrechten voor de Champions League en voor de Europa League te behouden, smelt als sneeuw voor de lentezon wanneer SFR, de Franse telecomreus van de multimiljonair Patrick Drahi in handen van het Nederlandse Altice uit Woerden, meer dan één miljard euro voor drie seizoenen biedt. Een onwaarschijnlijk bedrag dus.
Eerder al werden door kabelreus Altice in Frankrijk al de rechten verworven voor de Engelse Premier League en het voetbal uit Portugal. Verder is Altice ook eigenaar van de rechten voor andere sporten als basketbal, rugby, boksen, skiën en tennis.
De Toekomst
Door deze serieuze tegenvaller en de opstapelende verliezen, groeit de kans voor een snelle ontmanteling van BeIn Sports. Dat een sluiting van de kantoren tot de mogelijkheden behoort, is niet nieuw. Alleen rijst de vraag of deze bruuske ineenstorting ook geen verdere gevolgen voor de andere afdelingen wereldwijd zal inhouden. [FvM/Radio.NL]