Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Forse uitbreiding kleinschalige DAB uitzendingen op komst

Het aantal kleinschalige DAB(+)netten wordt in het Verenigd Koninkrijk de komende jaren fors uitgebreid. Afgelopen week kreeg een wetsvoorstel die dit soort DAB uitzendingen erkent, koninklijke goedkeuring.

VK: Forse uitbreiding kleinschalige DAB uitzendingen op komstTest
Mediaregulator Ofcom maakte in april 2015 bekend dat er getest ging worden met kleinschalige goedkope software-based DAB-uitzendingen.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor 8500 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per radiozender.

Succes
In totaal verdeelde Ofcom 10 testlicenties waardoor er getest kon gaan worden in onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow. Aanvankelijk zouden er ruim 50 radiostations meedoen aan deze test, maar inmiddels zijn er veel meer radiostations ingestapt.

Wetsvoorstel goedgekeurd
In oktober publiceerde Ofcom haar rapport over software-based DAB met als advies om dit soort uitzendingen via DAB(+) zo snel mogelijk te legaliseren. Hieraan is gehoor gegeven door de politiek, want het wetsvoorstel die die moet regelen kreeg afgelopen week koninklijke goedkeuring.

Door de goedkeuring kunnen Ofcom en de regering nu officieel licenties gaan uitgeven voor kleinschalige DAB uitzendingen. Het maakt de weg vrij voor honderden kleine lokale en internetstations om te gaan uitzenden via DAB(+).

Inmiddels is er ruimte genoeg voor een landelijke uitrol van dit soort kleinschalige DAB(+)uitzendingen. Hiervoor worden frequenties ingezet die tot nu toe nog niet gebruikt werden voor uitzendingen voor digitale etherradio. Het gaat hierbij om de kanalen 7B, 8A, 8B, 9A, 9B en 9C.

In Nederland wordt er door diverse lokale partijen getest met op software gebaseerde kleinschalige DAB+uitzendingen. De NLPO start binnenkort een pilot om uit te zoeken wat de mogelijkheden hiervan zijn voor lokale omroepen. [Radiowereld.NL]