Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitzendingen pilot DAB+ van NLPO starten in augustus

De uitzendingen van de DAB pilot van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) in de Achterhoek starten volgende maand. Vanaf dan zijn Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM in vrijwel hun hele uitzendgebied te ontvangen via digitale etherradio.

Uitzendingen pilot DAB+ van NLPO starten in augustus De drie omroepen zonden al sinds eind vorig jaar via DAB+ uit vanuit Groenlo. De afgelopen dagen zijn er nieuwe zenders geplaatst in Eibergen, Ruurlo en Doetinchem. Deze gaan begin volgende maand aan.

De omroepen gaan uitzenden op kanaal 7B. Vanuit Groenlo wordt momenteel nog uitgezonden op kanaal 6A.

Technische test
De DAB pilot van NLPO betreft namelijk een technische test om te onderzoeken hoe DAB uitzendingen op streekomroepniveau straks het beste geïmplementeerd kan worden. De pilot levert daarmee als het ware een blauwdruk op voor lokale omroepen hoe DAB+ op streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden (met welke soort zenders, in welke architectuur, etc.).

Uitgangspunt daarbij zal zijn dat de ontvangst van DAB+ op basis van een dergelijke blauwdruk minimaal gelijk moet zijn aan de ontvangst van de huidige FM frequenties van lokale omroepen.

Ook heeft de DAB pilot ten doel om te onderzoeken wanneer storing kan optreden van nabuur-zenders en op welke afstand frequenties herhaald kunnen gaan worden. Deze informatie is voor AT relevant om uiteindelijk een definitief frequentieplan te kunnen maken voor DAB+ op streekomroepniveau. Daarnaast zal ook een Single Frequentie Network opzet getest gaan worden en worden een 2 a 3-tal verschillende zenders getest.

Tijdens een speciaal seminar over DAB+ in september zal de NLPO de eerste resultaten van de pilot bekendmaken.

Later meer Achterhoekse omroepen?
Peter Berendsen, directeur van Optimaal FM (de grootste lokale omroep in de Achterhoek) hoopt dat als de pilot slaagt, ook de andere vier Achterhoekse Omroepen (Aladna FM, Slingeland, Ideaal en Achterhoek FM) ook gaan uitzenden via het DAB+net. “Wellicht is dit een stap tot verdere samenwerking tussen de omroepen’‘, zegt Berendsen in De Gelderlander.

“We hebben de andere vier omroepen nog niet gevraagd of ze straks ook op het DAB-kanaal willen”, zegt Berendsen. “Eerst moet de pilot gegevens opleveren die worden beoordeeld door Economische Zaken”, aldus Berendsen. “Als de pilot geslaagd is kunnen we pas met Aladna, Slingeland, Ideaal en Achterhoek FM praten.”  

Ook experimenten elders in Nederland
Los van de pilot van de NLPO wordt er ook elders in Nederland geëxperimenteerd. Onder meer in de kop van Noord-Holland, Oost-Groningen, Zandvoort, Duivendrecht, Den Haag, Leiden, Nijkerkerveen, Eindhoven en Wageningen wordt er in elk geval tot het eind van het jaar op lokaal niveau uitgezonden via DAB+.

Welke radiostations er uitzenden via deze lokale DAB+netten, wijzigt regelmatig. Zo is het aanbod in Wageningen uitgebreid met het themakanaal Midland FM Nederlands-Duitstalig en de lokale omroep SRC FM (Culemborg/Vianen). In Nijkerkerveen is Omroep Nijkerk nu ook digitaal via de ether te ontvangen. Daarnaast zijn de testuitzendingen in Emmeloord en Vlaardingen hervat.

Recent zijn ook experimentele uitzendingen vanuit Ravenstein in het noordoosten van Brabant van start gegaan. Hier zijn op kanaal 11A LOS Radio (lokale omroep Schijndel), MFM (lokale omroep Oss), Totaal Radio (lokale omroep Beuningen), Lokaal 7 (lokale omroep Sint Michielsgestel) en de internetzenders Dance Radio en Jouw MNL te ontvangen. [Radiowereld.NL]