Nederland: Meer dan 719.000 DAB+ontvangers verkocht

DAB+ is nog steeds met een flinke opmars bezig in Nederland. Inmiddels zijn er al meer dan 719.000 DAB+radio’s verkocht. Dit blijkt uit gegevens die dinsdag tijdens de ‘Dag van de digitale radio’ zijn gepresenteerd. Inmiddels zegt 13% van de Nederlanders radio te luisteren via DAB+.

Nederland: Meer dan 719.000 DAB+ontvangers verkocht De afgelopen 12 maanden werden er 154.000 DAB+radio’s verkocht in Nederland. Dit is inclusief auto’s die standaard geleverd worden met DAB+. Eind vorig jaar stond de teller nog op 581.000.

Inmiddels is 16% van de verkochte radio’s geschikt voor DAB+. Een jaar geleden was dit nog 12%.

Uit onderzoek van GfK blijkt verder dat 13% van de Nederlanders wel eens radio luistert via DAB+. Dit zijn omgerekend ruim 2 miljoen mensen. Hiermee is het bereik verdrievoudigd sinds 2015. FM-etherontvangst is op dit moment nog maar goed voor 52%.

De grootste drijfveer voor het luisteren via DAB+ is de digitale geluidskwaliteit. Daarnaast speelt het grote aanbod aan stations en gemakkelijke vindbaarheid een belangrijke rol. Het aantal verkochte DAB+ radio’s is in de eerste helft van 2017 gegroeid met 48% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het meest verkocht zijn de draagbare radio’s. De audio home systemen en radio boomboxen, die digitale radio kunnen ontvangen, zijn eveneens populair. Het percentage nieuw verkochte auto’s met standaard een DAB+ autoradio is in de eerste helft van 2017 met 9%-punt toegenomen tot 35% ten opzichte van 2016

Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL: “DAB+ is de opvolger van FM voor ether broadcasting. De toekomst van radio-ontvangst is digitaal hybride, een combinatie tussen DAB+, 4/5G en wifi. Tegenwoordig luistert bijna de helft van alle radioluisteraars al buiten de ether FM om, via een scala aan digitale devices. Onze ambitie is dat ieder toestel dat verkocht wordt digitale radio kan ontvangen.” [Radiowereld.NL]