Forse groei verkoop DAB+radio’s in Australië

De verkoop van DAB+radio’s in Australië is het afgelopen jaar met bijna 25% gestegen. Eind 2017 stond de teller op 3,8 miljoen toestellen. Het gaat hierbij om zowel portable radio’s als autoradio’s. Inmiddels heeft 43% van de radioluisteraars in de vijf grote steden een DAB+radio.

Forse groei verkoop DAB+radio’s in AustraliëVijf grote steden
In 2009 zijn de commerciële radiostations, de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide gestart met uitzenden via DAB+. Naast vrijwel alle radiostations die op FM en AM uitzenden, zijn hier via DAB+ ook tientallen themakanalen te ontvangen.

Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ongeveer 65% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen, ondanks dat slechts een half procent van het landoppervlak gedekt wordt met DAB+.

3,8 miljoen DAB+radio’s
Nog altijd groeit het aantal verkochte DAB+radio’s gestaag. Eind vorig jaar waren er in totaal 3,8 miljoen verkocht. Eind 2016 stond de teller nog op 2,44 miljoen. In totaal zijn nu 2,37 miljoen portable en huisradio’s verkocht met DAB+ en rijden er 1,42 miljoen auto’s rond met een DAB+radio aan boord.

Het afgelopen jaar verlieten ruim 560.000 nieuwe auto’s de fabriek met standaard DAB+ aan boord. Dit is 47% van alle nieuwe auto’s. Een jaar geleden was dit nog 34%.

In Sydney is de jongerenzender Edge Digital momenteel de best beluisterde digitale radiozender met wekelijks 79.000 luisteraars, gevolgd door ABC Jazz (77.000), de publieke alternatieve zender Double J en Triple M Greatest Hits (beiden 68.000 luisteraars). In Melbourne is Double J de populairste digitale zender met 68.000 luisteraars, gevolgd door The 80s iHeart Radio (65.000 luisteraars) en de supermarktzender Coles Radio (59.000 luisteraars).

Verdere uitrol
De komende jaren gaat DAB+ verder uitgerold worden in Australië. Nog dit jaar starten de reguliere uitzendingen in Darwin en Canberra. Sinds 2010 wordt er al met laag vermogen en enkele stations getest in deze steden. Maar er komt meer ruimte en het uitzendvermogen gaat omhoog.

In beide steden komen twee multiplexen, waardoor er ruimte is voor ruim 30 radiostations. Bovendien gaat de publieke omroep ABC eindelijk via digitale etherradio uitzenden in Darwin. Ook in Hobart starten nog dit jaar de eerste radiostations via DAB+.

Daarnaast hebben de commerciële radiostations nog eens 13 regio’s vastgesteld waar binnen vijf jaar met DAB+ gestart gaat worden, waaronder Newcastle, Dubbo, Goulburn en Albury. [Radiowereld.NL]