Search
Close this search box.

Alsnog subsidie DAB+ uitzendingen regionale publieke omroepen

De 13 regionale publieke omroepen in ons land krijgen alsnog extra subsidie om hun uitzendingen via DAB+ te bekostigen. Dit schrijft Minister Slob (Media) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een vergoeding voor 2108 en 2019 van in totaal 750.000 euro.

Alsnog subsidie DAB+ uitzendingen regionale publieke omroepen De regionale omroepen, zowel publiek als commercieel, zijn sinds 2015 via digitale etherradio te ontvangen. De regionale publieke omroepen kregen hiervoor aanvankelijk een subsidie van 3,5 miljoen euro.

Het was de bedoeling dat de omroepen met ingang van 2018 de kosten voor DAB+ distributie zelf gingen bekostigen. In 2016 dreigden de regionale publieke omroepen te stoppen met DAB+ als ze geen extra subsidie hiervoor meer zouden krijgen.

Slob alsnog overstag
Minister Kamp (Economische Zaken) besloot toen echter dat de regionale omroepen geen extra subsidie meer zouden krijgen met ingang van 2018. Minister Slob (Media) is nu alsnog overstag gegaan.

In een brief aan de Kamer schrijft hij: “Gelet op het digitaliseringsbeleid van de Nederlandse etherradio en de kosten gemoeid met de ingebruiknameverplichting, stel ik, samen met de staatssecretaris van EZK, voor de laatste keer een aanvullende subsidie ter beschikking aan de regionale omroepen voor radio-uitzendingen via DAB+ voor de jaren 2018 en 2019.

Het gaat hierbij om een bedrag van 350.000 voor dit jaar en 400.000 euro voor 2019. Vanaf januari 2020 moeten de regionale omroepen zelf voor de distributiekosten opdraaien.

Ook de kosten voor een eventuele herindeling van de verschillende DAB+-netten moeten de stations zelf betalen. Momenteel doet een Taskforce onderzoek hiernaar. Slob ziet dit positief tegemoet. “Ik vertrouw erop dat de resultaten van de Taskforce een positieve bijdrage kunnen leveren aan een betere indeling van het digitale spectrum en daarmee aan een evenwichtigere kostenverdeling.

Op naar de 1 miljoen
Onlangs werd duidelijk dat DAB+ nog steeds flink in de lift zit in ons land. Begin dit jaar stond de teller op ruim 885.500 verkochte DAB+-radio’s (inclusief auto’s). Dit jaar zal de grens van 1 miljoen verkochte radio’s gepasseerd gaan worden. [Radiowereld.NL]