41 Radiostations gestart via DAB+ in Noordwest-Frankrijk

In het noordwesten van Frankrijk zijn dinsdag 41 radiostations officieel gestart met uitzenden via DAB+. Het gaat hierbij om onder meer Lille, Duinkerken en Calais, waar vijf van de zeven multiplexen in de lucht zijn gebracht.

41 Radiostations gestart via DAB+ in Noordwest-Frankrijk Het betreft hier één regionaal multiplex (kanaal 8A) aangevuld met zes lokale DAB+netten.

Op het regionale DAB+net zenden 13 stations uit waaronder Skyrock, Sud Radio, Metropolys, Oüi FM, RCF Nord de France, Crooner Radio, Generations en Mona FM. Vooralsnog is dit net alleen in de regio Lille te ontvangen. De komende maanden wordt dit uitgebreid naar onder meer Duinkerken en Calais.

In de stad Lille zijn daarnaast twee lokale multiplexen in de lucht gegaan (7C en 7D) met in totaal 26 radiostations waaronder Radio FG, Chante France, France Maghreb 2, Melodie, Canal FM, Delta FM, RFI en Grand Lille Info. Ook het publieke Radio France is vertegenwoordigd met Fip. Deze zender is op FM niet te ontvangen in Lille vanwege het gebrek aan frequenties.

Duinkerke en Calais hebben elk één lokaal DAB+net met respectievelijk acht en zeven radiostations. Twee andere lokale DAB+netten elders in Noordwest-Frankrijk gaan later deze maand van start.

Van de 39 radiostations die in Lille nu via DAB+ te ontvangen zijn, zijn er 26 niet op FM te ontvangen in deze regio.

Knooppunten en bogen
De start van DAB+ in Hauts-de-France, waarin Lille, Duinkerke en Calais vallen, maakt uit van het grootschalige “knooppunten en bogen” plan voor de uitrol van digitale etherradio van de Franse overheid.

Het is de bedoeling dat uiterlijk 2020 alle Franse stedelijke regio’s met meer dan 175.000 inwoners (knooppunten) DAB+ dekking hebben, almede de tussenliggende autosnelwegen (bogen).

Eerder dit jaar startte mediaregulator CSA de verdeelprocedure voor Bordeaux en Toulouse. In beide steden is ruimte voor 39 radiostations. Daarnaast kregen 31 radiostations in Rouen een vergunning om via DAB+ uit zenden. In Nantes kregen in totaal 39 radiostations een plekje op DAB+. De uitzendingen zullen later dit jaar starten.

Ook komt er ruimte voor twee landelijke DAB+netten. De verdeelprocedure hiervan start later dit jaar.

Met de uitrol van DAB+ werd in Franrijk in 2014 gestart in Parijs, Marseille en Nice. Dat ging in eerste instantie moeizaam omdat de grote Franse radiogroepen weigeren om uit te gaan zenden via DAB+. Grote zenders als RTL, Europe 1, Nostalgie, Fun radio, Virgin Radio en NRJ ontbreken dan ook. [Radiowereld.NL]