Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Rechter vertraagt opnieuw uitrol 2e landelijke DAB+net

De uitrol van het tweede landelijke DAB+net in Duitsland is opnieuw vertraagd. Vorig jaar werd de exploitatie toegewezen aan Antenne Deutschland. Dit tot groot ongenoegen van DABP, die inmiddels een juridische strijd is gestart. Deels met succes, want het bedrijf won recent een kort geding.

Duitsland: Rechter vertraagt opnieuw uitrol 2e landelijke DAB+net In december 2016 startte de verdeelprocedure voor een nieuw landelijk DAB+net in Duitsland. In tegenstelling tot het eerste DAB-net (kanaal 5C) wordt de complete exploitatie toegewezen aan één partij die zelf mag bepalen hoe het net wordt ingevuld.

In totaal kwamen er vier aanmeldingen binnen. Hiervan besloten er twee, Media Broadcast en Absolut Digital, om de handen ineen te slaan middels de alliantie Antenne Deutschland. Deze partij kreeg in juni vorig jaar de exploitatie toegewezen.

DABP, één van de twee partijen die buiten de boot vielen, heeft besloten om zich niet neer te leggen bij de toewijzing. Het bedrijf voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel is inmiddels een juridische strijd gestart. Waar er in het verleden al meerdere keren de verdeling van een FM-frequentie werd aangevochten bij de rechter, gebeurt dit nu voor het eerst voor DAB+. Het geeft ook gelijk aan dat digitale etherradio in Duitsland al gezien wordt als een serieuze opvolger van FM.

Aanvankelijk leek de strijd niet echt succesvol te zijn, maar begin deze maand is het tij gekeerd. Middels een kort geding probeerde DABP een tijdelijke voorziening te krijgen die de definitieve toewijzing van het landelijke DAB+net aan Antenne Deutschland moet tegenhouden. De administratieve rechtbank van Leipzig heeft de tijdelijke voorziening toegewezen.

Het gevolg is dat de toewijzing en uitrol van het tweede landelijke DAB+net weer grote vertraging oploopt. In het ergste geval kan het nog jaren gaan duren. Als oplossing heeft Antenne Deutschland DABP de mogelijkheid gegeven om een aandeel van 50% in de alliantie te nemen. Op dit verzoek is nog niet gereageerd. [Radiowereld.NL]