Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Flinke opmars voor DAB+ in Beieren

Het aantal luisteraars dat via DAB+ naar de radio luistert is in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren het afgelopen jaar fors gestegen. Dit blijkt uit de jaarlijkse “Funkanalyse Bayern” van de regionale mediaraad BLM. Inmiddels heeft meer dan een kwart van de inwoners een DAB+-radio.

Duitsland: Flinke opmars voor DAB+ in Beieren Van de inwoners van Beieren van 14 jaar en ouder gaf 26,1% aan tenminste één DAB+radio in huis of in de auto te hebben. Omgerekend zijn dit 2,9 miljoen inwoners.

Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging van 30%. Bijna 1,6 miljoen inwoners geven aan ook in de auto via digitale etherradio te kunnen luisteren, een stijging van maar liefst 145% in een jaar tijd.

DAB+ gebruik haalt internetradio in
Niet alleen het bezit van een DAB+radio is fors gestegen, maar ook het gebruik. 15% van de bevolking zegt inmiddels dagelijks via DAB+ radio te luisteren. Een jaar geleden was dit nog 11,7%. Opvallend is dat internetradio het afgelopen jaar nauwelijks groeide. Hiervoor kiest 13,4%, een stijging van 0,4%-punt. Hierdoor wordt er nu meer naar radio via DAB+ geluisterd dan via internet.

Daarmee toont Beieren hetzelfde beeld als in andere landen waar de digitalisering al een flink eind op weg is, want ook in bijvoorbeeld Noorwegen (FM al uit), Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Australië is DAB+ de meeste gebruikte methode om digitaal naar de radio te luisteren

Het stijgende aandeel digitaal radio luisteren zorgde tegelijkertijd voor een daling van het luisteren via FM in Beieren. Deze nam het afgelopen jaar met bijna 5%-punt af naar 75,1%.

Veel radiostations die via DAB+ uitzenden zagen het afgelopen jaar hun dagbereik stijgen. Radio Bob, Energy Digital, BR Plus, Puls en Absolut Relax noteerden een flinke plus. De populairste digitale zender in Beieren blijft BR Heimat met 131.000 luisteraars per dag, gevolgd door Bayern Plus met 112.000 luisteraars per dag.

Vol gas met uitrol
Beieren is momenteel druk bezig met de herstructurering van haar DAB+netten. Hiervoor slaan de publieke regionale omroep BR en de commerciële radiostations de handen ineen. De BR heeft daarvoor naast een ‘landesweit’ net, met dekking in heel Beieren, ook een zestal regionale DAB+netten uitgerold. Een zevende volgt komend jaar.

Tezamen hebben deze regionale netten dekking in heel Beieren. De BR stelt resterende capaciteit op haar DAB+netten tegen marktconforme bedragen beschikbaar aan commerciële zenders.

De overgrote meerderheid van de (commerciële) radiozenders in Beieren zendt momenteel al uit via DAB+. Uiterlijk volgend jaar zal dit aanbod compleet zijn.

In de stad München zijn op dit moment een slordige 43 radiostations via DAB+ te ontvangen. [Radiowereld.NL]
Foto: BR via ARD