Search
Close this search box.

Nieuw commercieel DAB+net voor Noord-Hessen in de lucht

Duitse regionale commerciële stations als Hit Radio FFH, Harmony FM en Planet Radio zijn nu in vrijwel heel Hessen via DAB+ te ontvangen. Afgelopen vrijdag is hiervoor een nieuw DAB+net voor het noorden en midden van de deelstaat in gebruik genomen.

Nieuw commercieel DAB+net voor Noord-Hessen in de lucht Sinds december 2011 zijn Hit Radio FFH, de grootste zender van Hessen, en zusterstation Harmony FM via DAB+ te ontvangen in het dichtbevolkte Rhein-Main-gebied.

Hierin liggen grote steden als Frankfurt am Main, Wiesbaden, Darmstadt en Mainz.

De afgelopen jaren is het aanbod uitgebreid met stations als Planet Radio, Radio Teddy, Absolute Hot, ERF Pop en Antenne Frankfurt. Inmiddels is de multiplex zo goed als vol.

In april van dit jaar werd de dekking uitgebreid naar het zuiden van hessen door de ingebruikname van de zender Hardberg.

In het noorden en midden van Hessen bleef het aanbod via digitale etherradio beperkt tot de publieke radiostations van de hr en de landelijke radiostations.

Uitbreiding in Noord-Hessen
Afgelopen vrijdag is hier met de ingebruikname van een nieuw DAB+net voor Noord- en Midden-Hessen verandering in gekomen en zijn radiostations als Hit Radio FFH, Harmony FM en Planet Radio ook hier digitaal via de ether te ontvangen.

Momenteel staan hiervoor drie zenders aan: Biedenkopf (40 km ten noorden van Gießen) voor het westen van Hessen, Habichtswald (ten westen van Kassel) voor het noordwesten en Hoher Meißner (35 km ten zuidoosten van Kassel) voor het noordoosten). Uiterlijk in augustus gaat er nog een zender aan in Fulda om het oosten van de deelstaat te verzorgen. Vanaf dan kunnen ruim 2 miljoen inwoners van Hessen het nieuwe DAB+net ontvangen.

Naast FFH, Harmony en Planet zijn ook de themakanalen FFH Rock en Planet Black Beats te ontvangen via dit netwerk. Daarnaast is ook Rock Antenne uit Beieren toegevoegd aan het aanbod. In totaal zijn nu acht radiostations via dit netwerk te ontvangen. Overigens is Rock Antenne vrijdag ook toegevoegd aan het DAB+net voor het zuiden van Hessen.

FFH, dat jaarlijks een zescijferig bedrag investeert in uitzenden via DAB+: “Luisteraars moeten vrij kunnen kiezen hoe ze naar ons luisteren. Onze luisteraars krijgen dan ook de meest gemakkelijke ontvangst van onze radiostations en daarom zenden wij Hit Radio FFH, Planet radio en harmony FM ook via DAB+ uit.

Publieke regionale omroep
Overigens is ook de publieke omroep hr nog flink aan het investeren in DAB+. Recent is de ontvangst van enkele zenders flink verbeterd. Daarnaast zijn sinds kort alle drie de regionale edities van hr4 (Rhein-Main  Nord/Ost en Mittelhessen) via DAB+ te ontvangen.

Komend jaar wordt het uitzendvermogen van enkele zenders verhoogd en twee nieuwe zenders aangezet om de ontvangst verder te verbeteren. [Radiowereld.NL]