Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk krijgt vanaf 2019 landelijke radio via DAB+

In Oostenrijk gaat volgend jaar een landelijk DAB+-net de lucht in. 11 Radiostations hebben zich al aangemeld om uit te gaan zenden via dit DAB+-net, dat eind 2020 door bijna 85% van de Oostenrijkers ontvangen moet kunnen worden.

Oostenrijk krijgt vanaf 2019 landelijke radio via DAB+ Twee jaar geleden werd in Oostenrijk met de voorbereidingen voor de verdeling van DAB+-capaciteit gestart. Ondanks dat een jaar geleden al bekend was welke partijen er een DAB+-net wilden gaan exploiteren, is de landelijke vergunning pas afgelopen week verdeeld.

Mediaregulator KommAustria heeft een vergunning van 10 jaar verleend aan zenderexploitant ORS. De vergunning gaat op 2 april 2019 in.

Uitrol in 4 fasen
Het landelijke DAB+-net wordt in 4 fases uitgerold. Zo gaan in april 2019 drie zenders aan die de regio Wenen voorzien van dekking. In herfst 2019 volgen de regio’s Graz (Stiermarken), Linz (Opper-Oostenrijk en Semmering (Neder-Oostenrijk), gevolgd door Bregenz (Vorarlberg), Innsbrück (Tirol), Salzburg en Sankt Pölten (Neder-Oostenrijk) in het voorjaar van 2020.

Tenslotte volgt fase 4 in het najaar van 2020 met zenders in Klagenfurt en Wolfsburg (beiden in Karinthië), Bruck an der Mur (Stiermarken) en Rechnitz (Burgenland). Vanaf dan kan 83% van de Oostenrijks het landelijke DAB+-net buitenshuis ontvangen via 14 zenders. In indoorontvangst bedraagt 63%.

In tegenstelling tot in ons land gaat het landelijke DAB+-net in Oostenrijk op verschillende kanalen uitzenden.

11 Radiostations
Vooralsnog gaan er 11 radiostations uitzenden via het landelijke DAB+net, waarvan er inmiddels al diverse uitzenden op de stadsmultiplex van Wenen. Onder meer Energy, Radio Maria, Radio 88 6, Rock Antenne, ARBÖ Verkehrsradio, Radio Technikum en ERF Plus gaan de stap naar landelijke radio maken. Maar ook Klassik radio, Lounge FM hebben zich aangemeld.

Daarnaast wil Radio Arabella uit Wenen met een themakanaal met softpop van de jaren ’80 tot nu starten. En met radio Maxima krijgt Oostenrijk ook een radiozender speciaal voor vrouwen.

De resterende capaciteit blijft vooralsnog gereserveerd voor de publieke omroep ORF, die vooralsnog weigert om te gaan uitzenden via DAB+. Saillant detail is dat zenderexploitant ORS een dochteronderneming van de ORF is. [Radiowereld.NL]