Piepjes verdwijnen voor nieuwsbulletins op NPO Radio 1 (audio)

De vertrouwde drie piepjes verdwijnen voor de nieuwsbulletins op Radio 1. Komend najaar past de publieke nieuws- en sportzender haar vormgeving aan, waarbij het precisietijdsein, ook wel bekend als de ‘pips’, sneuvelt.

Piepjes verdwijnen voor nieuwsbulletins op NPO Radio 1 (audio)We passen zo nu en dan de vormgeving aan van NPO Radio 1. Dit najaar vernieuwen we de vormgeving rond het hele uur en die zal inderdaad zonder de drie piepjes zijn,” zo bevestigt een woordvoerder van de NPO aan Radio.NL.

In deze tijd, met nauwkeurige horloges en mobiele telefoons waar de tijd ook op de seconde gelijk loopt, is dit exacte tijdsein niet echt meer nodig. Bovendien luistert een steeds groter wordende groep online of digitaal, waarbij soms vertraging in het signaal kan optreden en het tijdsein niet precies op het juiste moment is te horen.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de publieke omroep aan de piepjes voor het nieuws tornt. Zo werden aan het eind van de jaren ’80 de zes korte piepjes vervangen door de huidige twee korte en één lange.

In 2001 verdwenen de piepjes voor het eerst. De NPO had besloten om haar nieuwe audiologo (blokje-bolletje) voor de nieuwsbulletins te laten horen. Het audiologo werd, in tegenstelling tot de piepjes, door een technicus gestart waardoor het niet meer precies op tijd was.

Kritiek
Het gevolg was een storm van kritiek. Van lokale en regionale omroepen die het nieuws overnamen, downloaden van nieuws was toen nog niet gebruikelijk, tot aan duivenmelkers aan toe. Korte tijd later keerden de drie piepjes weer terug en geheel op tijd.

Later is nog een keer geprobeerd om de drie piepjes te laten verdwijnen. Maar waar deze op de nadere NPO radiozenders voorgoed sneuvelden, keerden deze op Radio 1 terug. Maar komend najaar lijkt het doek na 70 jaar toch definitief te gaan vallen voor de piepjes.

Luister hieronder hoe Radio 1 op de hele uren gaat klinken vanaf komend najaar (met dank aan Jingleweb). [Radiowereld.NL]