Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Joe en Qmusic starten themakanalen via DAB+ (filmpje)

[Update] De Vlaamse commerciële radiostations Joe en Qmusic zijn maandag gestart met in totaal drie themakanalen via DAB+: Joe 70’s, Joe 80’s en Qmusic Non-stop. Tevens wordt de reguliere live ochtendshow van Joe uitgezonden op Joe 70’s en Joe 80’s maar dan met aangepaste muziek.

Vlaanderen: Joe en Qmusic starten themakanalen via DAB+ (filmpje) Sinds vorig jaar zijn Joe en Qmusic al via DAB+ te ontvangen in vrijwel heel Vlaanderen. Nu is de portfolio via digitale etherradio uitgebreid met drie radiostations, die uiteraard ook via internet te ontvangen zijn.

Qmusic Non-stop
Zo kunnen luisteraars van Qmusic die liever geen deejays horen afstemmen op Qmusic Non-stop. Dezelfde muziek als op het hoofdstation, maar dan zonder geklets. In ons land is Qmusic Non-stop al enige jaren via digitale etherradio te ontvangen.

Joe 70’s en Joe 80’s
Joe lanceerde maandag, twee nieuwe zenders met 70’s- en 80’s-muziek: Joe 70’s en Joe 80’s. Op deze nieuwe zenders kan iedereen non-stop luisteren naar de beste hits uit de jaren ’70, de jaren ’80 en op de hoogte blijven van de actualiteit met nieuws- en weerupdates én de ochtendshow.

3 Zenders, 1 ochtendshow en verschillende muziek
De radiozender zorgt met de twee nieuwe zenders voor een primeur in Vlaanderen: wie fan is van muziek uit deze twee decennia maar de ochtendshow niet wil missen kan er dus ook Sven Ornelis en Anke Buckinx op volgen. Luisteraars van de nieuwe zenders krijgen alle actuagesprekken uit de ochtendshow te horen, maar alle muziek is wel aangepast naar de beste hits uit de 70’s en de 80’s. De ochtendshow van Joe is dus voortaan op drie zenders te horen.

Ochtenddeejay Sven Ornelis: “Voor mij is dit even revolutionair als toen ik voor de eerste keer een radioshow maakte waarbij ik zelf achter de knoppen stond en alles zelf technisch kon bedienen. We zijn er met onze ochtendshow nu op drie zenders en je kan zelf de muziek kiezen die je wil horen, hoe leuk is dat?

An Caers, directeur radio: “We weten dat 7 op 10 luisteraars meer themazenders wil rond bepaalde muziekstijlen of specifieke inhoud, dus dit is een eerste stap om tegemoet te komen aan die vraag. Wie fan is van de 70’s of de 80’s én van Sven & Anke, kan vanaf nu opstaan met zijn vertrouwde ochtendshow en ervoor, erna en tijdens enkel de beste hits horen uit dat decennium.”

Concept uit het Verenigd Koninkrijk
Themakanalen rondom een bepaald decennium met een live ochtendshow die synchroon op meerdere zenders wordt uitgezonden is overigens niet geheel nieuw. Absolute Radio in het Verenigd Koninkrijk doet dit al enige jaren. Via themakanalen als Absolute 80’s, Absolute Radio 90’s en Absolute Classic Rock is de reguliere ochtendshow van Absolute Radio te horen, maar dan met verschillende muziek.

Door de start van Joe 70’s, Joe 80’s en Qmusic Non-stop is de DAB+ multiplex van Norkring zo goed als vol. En dat levert mogelijk problamen op voor concurrent Nostalgie. De zender is verplicht om per september uit te zenden via DAB+, alleen is er vooralsnog geen ruimte. De verdeelprocedure voor een nieuw landelijk DAB+-net loopt namelijk nog. [Radiowereld.NL]

Update
Inmiddels is duidelijk dat Joe een iets andere werkwijze hanteert dan Absolute Radio in het Verenigd Koninkrijk. Want waar Absolute zorgt dat de muziekblokken op de verschillende stations tussen het gepraat gelijk zijn, neemt Joe de gesprekken, die live op het moederstation Joe zijn te horen, op om ze met lichte vertraging op Joe 70s en Joe 80s uit te zenden. De muziekafkondigingen op Joe 70s en Joe 80s zijn van tevoren opgenomen.