Vlaamse radio komt met eerste Week van de digitale radio

In navolging op Nederland komt ook Vlaanderen met een “Week van de digitale radio.” Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 november besteden de grote Vlaamse radiostations uitgebreid aandacht aan DAB+.

Vlaamse radio komt met eerste Week van de digitale radio Door de start van deze gezamenlijke campagne informeren de radiozenders de luisteraar over DAB+, op termijn de opvolger van FM.

Naast alle landelijke omroepen (de vijf publieke zenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en de commerciële zenders Qmusic, Joe en Nostalgie) zullen ook de andere radiostations, die in Vlaanderen uitzenden via DAB+, ruime aandacht schenken aan de evolutie naar digitale radio.

Speerpunt
Die week wordt een eerste speerpunt om mensen te overtuigen van de meerwaarde van DAB+, namelijk een digitale luisterkwaliteit en meer aanbod. Het zal ook belangrijk worden om de FM-autoradio’s naar DAB+ te laten switchen”, zegt de Vlaamse minister van media Sven Gatz.

Op initiatief van minister Gatz werd een stuurgroep Digital Radio Vlaanderen opgericht, met de betrokken mediabedrijven, netwerkoperatoren en de overheid. De stuurgroep heeft de opdracht de uitrol van en overgang naar digitale radio in Vlaanderen op gang te brengen via campagnes, engagementen, concrete acties, afspraken met belangrijke medespelers als de retailsector en de autosector. Die laatste is van groot belang aangezien er erg veel in de auto naar de radio wordt geluisterd.

Eerste resultaten in november bekend
In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken van het digitaal luisteren op te maken. De resultaten van die meting zullen tijdens de Week van de Digitale Radio bekend worden gemaakt en in de programma’s aan bod komen. Ook voor 2019 en 2021 zijn al metingen geprogrammeerd om de groei naar digitaal luisteren op te volgen.

Gatz heeft al heel wat stappen gezet om de invoering van digitale radio in Vlaanderen te realiseren. Hij stelde onder meer een nieuw frequentieplan op en breidde de capaciteit uit voor DAB+, het platform voor digitale radio waarnaar de meeste andere Europese landen ook aan het overschakelen zijn.

Inmiddels zenden 21 radiostations uit via DAB+ in Vlaanderen. Naast alle Vlaamse landelijke publieke en commerciële radiozenders en hun themakanalen zijn dit Topradio, Radio Maria, Roxx, VBRO, VBRO Evergreen, Family Radio en BBC World Service.

Meerjarenplan
Minister Gatz beseft dat de doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn: “Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol van digitale radio te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een Dag van de digitale radio staat op het programma.”

De Vlaamse overheid steekt dit jaar 200.000 euro in de uitrol van DAB+.

In ons land werd de Week van de digitale radio in juni al voor de vijfde keer georganiseerd. [Radiowereld.NL]