21% Radio luisteren in Vlaanderen is nu digitaal

Eén op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft reeds een DAB+ toestel of wil er een kopen. 21% van het totale radio-luistervolume is digitaal. Dit zijn resultaten uit de nulmeting “Digitale Radio” door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

21% Radio luisteren in Vlaanderen is nu digitaal Digitaal radio luisteren gebeurt in Vlaanderen nu via vast en mobiel internet (12%), via digitale tv (6%) en in de ether via DAB+ (3%).

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is op termijn de digitale opvolger van FM.

In België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000 (stand 2013 t/m juni 2018). In de eerste helft van 2018 reed 30% van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ autoradio aan boord. Met deze resultaten kent Vlaanderen met DAB+ een mooie start binnen Europa.

Week van de digitale radio
Deze week is de eerste “Week van de digitale radio” in Vlaanderen. Naast alle landelijke omroepen (de vijf publieke zenders Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en de commerciële zenders Qmusic, Joe en Nostalgie) zullen ook de andere radiostations, die in Vlaanderen uitzenden via DAB+, ruime aandacht schenken aan de evolutie naar digitale radio.

De week is tevens de start van de campagne “De Kracht van Radio”, met de focus op DAB+. Op diverse televisiezenders zijn daarom sinds enkele dagen tv-commercials te zien die DAB+ promoten. Naast een tv-spot met een familie aan het ontbijt is er ook een spot met een familie in een auto. Aan het einde van de spot wordt steeds op een radiostations op DAB+ ingeschakeld. Dit radiostation wisselt per zender.

Tegelijkertijd met de campagne is ook een informatiewebsite gelanceerd rondom radio luisteren via DAB+: dabplus.be

Minister Sven Gatz, ministerie van Cultuur, Jeugd en Media: “Wij zijn blij verrast met de resultaten. In Engeland -waar digitalisering van radio ruim een decennium geleden startte- luistert ca 52% digitaal naar de radio, waarvan 73% via DAB. In Zwitserland luistert 63% digitaal, waarvan de helft via DAB+.

De Vlaamse overheid stimuleert middels haar beleid de digitalisering van het medium radio”, aldus Gatz. “Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+-radio’s betrokken zijn. De gezamenlijke campagne van alle DAB+ radiostations in Vlaanderen zal de bekendheid en voordelen van DAB+ meer en meer in de verf zetten.” [Radiowereld.NL]