Search
Close this search box.

EU: Ontvangst digitale etherradio nieuwe auto’s verplicht

Binnen enkele jaren moeten alle nieuwe auto’s in Europa standaard geleverd worden met een autoradio die digitale etherradio, zoals DAB+, kan ontvangen. Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor nieuwe richtlijnen die dit verplichten.

EU: Ontvangst digitale etherradio nieuwe auto’s verplicht Woensdag keerde het Europees Parlement de nieuwe Europese elektronische communicatiecode (eecc) goed. Hierin is opgenomen dat elke nieuwe geleverde auto digitale etherradio moet kunnen ontvangen.

Een standaard wordt niet genoemd, maar aangezien de meeste Europese landen DAB+ hebben geadopteerd als opvolger van FM, zal deze in elk geval niet ontbreken.

Overal gratis radio
Met het verplichten van digitale etherradio in nieuwe auto’s blijft het voor automobilisten die door Europa rijden altijd mogelijk om gratis naar de radio te kunnen luisteren, iets wat in het geval van calamiteiten essentieel is. Noorwegen heeft FM al landelijk uitgezet en Zwitserland volgt tussen 2020 en 2022.

De verplichting om digitale etherradio te moeten kunnen ontvangen geldt overigens alleen voor autoradio’s en niet voor overige radio’s. Wel maken de nieuwe richtlijnen het mogelijk dat elk EU-land zelf mag bepalen of en wanneer die overige radio’s ook geschikt moeten zijn voor ontvangst van DAB+.

In Italië is het daarom vanaf 1 januari 2020 al niet meer toegestaan om radio’s met uitsluitend analoge ontvangst (FM/AM) te verkopen. In Frankrijk volgt een dergelijke maatregel zodra 20% van de bevolking DAB+ kan ontvangen.

Begin 2019 afgerond
De volgende stappen voor de nieuwe eecc-richtlijn, die naar verwachting begin 2019 zullen zijn afgerond, zijn formele goedkeuring door de Europese Raad, gevolgd door publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, wanneer de richtlijn in werking treedt. Dit zal binnen twee jaar zijn.

Inmiddels heeft in Nederland 38% van de nieuwe auto’s standaard DAB+ aan boord. In België is dit 30%, terwijl dit in Zwitserland al 85% is. In het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen liggen deze percentages zelfs al ruim boven de 90%. [Radiowereld.NL]