Grote interesse voor DAB+ in West-Duitsland

Een zogenaamde ‘call for interest’ voor DAB+ in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft flink wat reacties opgeleverd. In totaal reageerden er 47 partijen. Het gaat hierbij om zowel landelijke, regionale als lokale radiostations, alsmede enkele zenderexploitanten.

Grote interesse voor DAB+ in West-Duitsland Waar in de meeste Duitse deelstaten het aanbod van radio via DAB+ steeds groter wordt, blijft Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die aan Nederland grenst, nog altijd achter. Al jaren wordt de verdere uitrol van DAB+ op regionaal en lokaal niveau geblokkeerd. Dit gebeurt mede onder druk van enkele politieke partijen, waaronder de SPD, en diverse lokale commerciële radiostations.

Hierdoor zijn in Noordrijn-Westfalen alleen de landelijke multiplex op kanaal 5C en een regionaal multiplex van de publieke omroep WDR te ontvangen.

Vreemde eend
Noordrijn-Westfalen is dan ook een vreemde eend in de bijt op het gebied van radio. Dat is ook terug te vinden op de FM-band. Naast de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur en de WDR zijn er alleen ruim 40 lokale commerciële radiostations actief in de deelstaat. Deze zijn echter allemaal aangesloten bij Radio NRW, dat vanuit Oberhausen het mantelprogramma verzorgd. Saillant detail is dat de WDR tot voor kort een flink belang in Radio NRW, notabene haar enige concurrent, had.

Regionale commerciële radio voor de gehele of een groot deel van de deelstaat, is er niet. Ook kent iedere stad of streek maar één lokale commerciële omroep. En dat is tamelijk karig voor een deelstaat die 18 miljoen inwoners en een flink aantal grote steden telt.

Daarnaast gaat de verdeling van vrije FM-frequenties moeizaam, omdat de regionale mediaraad LFM zo lang mogelijk probeerde extra concurrentie voor de WDR en de lokale omroepen buiten de deur te houden.

DAB+ steeds populairder
Omdat de populariteit van DAB+ in Duitsland gestaag groeit, inmiddels zijn er al bijna 12 miljoen ontvangers verkocht, kan ook Noordrijn-Westfalen er niet langer omheen. Daarom organiseerde de regionale mediaraad LFM recent een call for interest. Als voorstel diende hiervoor een plan waarbij de deelstaat wordt verdeeld in negen bovenlokale multiplexen.

In totaal reageerden 47 partijen op de consulatie. Het gaat hierbij om zowel landelijke, regionale als lokale radiostations, alsmede enkele zenderexploitanten. Officieel is nog niet bekendgemaakt welke partijen er interesse hebben, maar sommige hebben dit zelf al openbaar gemaakt.

Zo heeft de internetzender Lulu FM interesse in een multiplex voor Keulen, terwijl Mehr Radio graag wil gaan uitzenden in Dusseldorp. Zenderexploitant Divicon, waarin het Nederlandse Broadcast Partners een belang heeft, heeft ook interesse in de exploitatie van DAB+-netten in West-Duitsland.

De lokale commerciële radiostations in Noordrijn-Westfalen zijn verdeeld.  Zo hebben de stations in Ostwestfalen-Lippe, die een sterke band hebben met de SPD, geen interesse, terwijl hun collega’s in het Ruhrgebied juist wel willen uitzenden op DAB+.

De LFM gaat de reacties zo snel mogelijk evalueren en doorsturen naar de deelstaatregering. [Radiowereld.NL]