Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitrol nieuwe DAB+-netten Wallonië gestart (filmpje)

In Wallonië is donderdag (15 november) officieel gestart met de uitrol van de nieuwe DAB+-netwerken. Deze geregionaliseerde netten vervangen het bestaande DAB-netwerk van de RTBF op kanaal 12B. Naast de publieke stations zijn nu ook alle grote commerciële stations te ontvangen.

Uitrol nieuwe DAB+-netten Wallonië gestart (filmpje) Sinds 1997 zijn de publieke radiostations van de RTBF in grote delen van het Franstalige gedeelte van België inclusief Brussel via digitale etherradio te ontvangen.

Dit is namelijk een verplichting die, net als bij de VRT, in de beheersovereenkomst van de omroep staat.

Uitgezonden wordt echter nog wel in de verouderde DAB (MP2) standaard. Wel zendt de RTBF al enige tijd bij wijze van test enkele zenders in DAB+ uit. Commerciële radiostations ontbraken echter nog, maar hier is nu verandering in gekomen.

Van 1 naar 2 netwerken
Parallel aan het bestaande DAB-netwerk op kanaal 12B is de RTBF nu gestart met de uitrol van twee bovenregionale DAB+-netwerken. Elk bovenregionaal netwerk is opgedeeld in vier allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben.

In elk allotment is nu voor beide netwerken een zender aangezet. De komende maanden zullen meer zenders aangezet worden om de dekking verder uit te breiden. Op termijn worden de uitzendingen op kanaal 12B gestaakt.

Publiek en commercieel
Verspreid over de twee netwerken zijn nu alle radiostations van de RTBF te ontvangen via DAB+. Voordeel van de nieuwe indeling is dat de publieke omroep in elke regio nu de juiste versie van La Première en VivaCité kan uitzenden. Voorheen was alleen de Brusselse editie digitaal te ontvangen via de ether.

Naast de publieke radiostations zijn ook de commerciële stations Bel RTL, Contact, Nostalgie, NRJ, Fun Radio en DH Radio te ontvangen via DAB+. Ook de grote provinciale radiostations zoals Must FM, Antipode, Sud Radio en Maximum FM zijn in hun verzorgingsgebied nu te ontvangen op DAB+. Alle stations zenden uit met een bandbreedte van 96 kbps.

Test
De uitzendingen van de twee nieuwe DAB+-netwerken betreffen officieel een test van negen maanden, maar dit is alleen gedaan om de implementatie snel voor elkaar te krijgen. De komende maanden wordt gebruikt om de exploitatie van de twee netwerken definitief bij een partij, waarschijnlijk de RTBF, onder te brengen.

Ook wordt deze testperiode gebruikt om DAB+-capaciteit definitief toe te wijzen aan commerciële radiostations. Dit gebeurt deels middels een koppeling aan de FM-vergunning. Alle FM-vergunningen worden komende jaar opnieuw verdeeld.

De officiële start van de uitrol van de twee nieuwe netwerken valt gelijk met de eerste “Week van de Digitale Radio” die deze week in Vlaanderen plaatsvindt. [Radiowereld.NL]