Italië: Laatste 2 landelijke zenders starten op DAB+

Binnenkort is het aanbod aan landelijke radiostations in Italië via DAB+ compleet. Mediaset heeft met netwerk-eigenaar EuroDAB Italia een overeenkomst gesloten over de doorgifte van Virgin Radio en Radio Monte Carlo (RMC), waarmee de laatste twee landelijke zenders starten op DAB+.

Italië: Laatste 2 landelijke zenders starten op DAB+ Wanneer Virgin Radio en RMC precies starten op DAB+ is nog niet bekend. Opvallend is dat de andere twee landelijke zenders van Mediaset, R101 en Radio 105, al enige jaren uitzenden via DAB+.

Dit gebeurt echter via de commerciële multiplex van DAB Italia (voorheen ClubDAB). Voor Virgin en RMC heeft Mediaset nu een overeenkomst gesloten met rivaal EuroDAB.

EuroDAB is sinds 2011 actief en kun nu door ongeveer 80% van de Italianen buitenshuis ontvangen worden. Dekking is er op vrijwel alle belangrijke snelwegen. Komend jaar wordt er flink geïnvesteerd in verdere uitbreiding van het netwerk.

Andere radiostations die via EuroDAB uitzenden zijn onder meer RTL 102.5, Radio Kiss Kiss en Radio Italia. Daarnaast zendt RTL nog een flink aantal themakanalen uit, waaronder de verkeerszender ViaRadio.

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is. Daarnaast wordt DAB+ steeds belangrijker, nu vanaf 2020 alle in Italië verkochte radio-ontvangers DAB+ moeten kunnen ontvangen. [Radiowereld.NL]