Duitsland: Landelijke DAB+-net zeker tot eind 2035 in de lucht

Het eerste landelijke DAB+-netwerk in Duitsland (kanaal 5C) kan nog minstens 15 jaar in de lucht blijven. De ministers-presidenten van de Duitse deelstaten hebben unaniem besloten om capaciteit tot eind 2035 toe te wijzen.

Duitsland: Landelijke DAB+-net zeker tot eind 2035 in de lucht Door het besluit kunnen stations als Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur, Radio Bob, Energy, Sunshine Live, Schlagerparadies en Klassik Radio, ook de komende jaren blijven uitzenden via digitale etherradio.

Dit biedt planningszekerheid voor de landelijke programma’s van Deutschlandradio en de commerciële omroepen, die door de regionale mediaraden vergund zijn”, aldus Willi Schreiner, directeur van Digitalradio Deutschland, de organisatie waarin de landelijke vergunning is ondergebracht.

Op basis hiervan kunnen wij, als organisator, consequent de verdere uitbreiding van het distributiekanaal en de verscheidenheid aan programma’s stimuleren.

Op dit moment is het landelijke DAB+-net al in vrijwel heel Duitsland te ontvangen. Voor dit jaar zijn er 13 nieuwe zenders aangekondigd om de dekking verder te verbeteren. Eind dit jaar moet er via 137 zenders in 96% van Duitsland buitenshuis ontvangst zijn. Het aantal Duitsers dat het landelijke DAB+-net binnenshuis kan ontvangen is dan gegroeid naar 68,4 miljoen, wat neerkomt op bijna 85%. Daarnaast is er dan ontvangst op 99% van alle Autobahnen.

Het besluit van de ministers-presidenten, waaronder die van Nedersaksen, om het landelijke DAB+-net ook de komende jaren in de lucht te houden staat haaks op het besluit dat de Landdag van Nedersaksen afgelopen week deed. Deze besloot, mede door lobby van grote regionale commerciële spelers als Antenne Nedersaksen, Radio ffn en Radio 21, om DAB+ in de deelstaat niet langer te ondersteunen.

Het landelijke DAB+-net kan echter, ondanks het twijfelachtige besluit van de Landdag van Nedersaksen, ook gewoon in deze deelstaat blijven uitzenden.

DAB+ zit in Duitsland nog altijd flink in de lift. Het aantal verkochte DAB+-radio’s neemt nog altijd toe. De laatste cijfers van september vorig jaar geven aan dat er toen al bijna 12 miljoen ontvangers verkocht waren, waardoor DAB+ een marktaandeel van 18,1% had. Deze cijfers zullen nu ongetwijfeld flink hoger liggen. [Radiowereld.NL]