Piraten DAB+-netten in de lucht in Ierland (filmpje)

Diverse piratenzenders zijn in de Ierse steden Dublin en Cork gestart met uitzenden op illegale DAB+-netten. De stations protesteren hiermee tegen het feit dat er geen nieuwe FM-frequenties worden uitgegeven en de uitrol van digitale etherradio in de ijskast is geparkeerd door de overheid.

Piraten DAB+-netten in de lucht in Ierland (filmpje) In Ierland is er relatief weinig ruimte voor commerciële radio op FM. Ierland kent naast vier landelijke publieke zenders slechts twee landelijke commerciële zenders op FM (Today FM en Newstalk). Daarnaast zijn er een christelijk radiostations landelijk op AM te ontvangen, ondersteund door enkele FM-frequenties (Spirit Radio).

Tevens is er een kavel met FM-frequenties in de grote steden (Classic Hits). De rest van de radiostations zijn uitsluitend lokaal of regionaal actief. En ook dat aanbod blijft beperkt tot enkele zenders per regio. Wel zijn er in steden als Dublin en Cork meerdere piraten actief op FM.

In juni 2017 besloot mediaregulator BAI te onderzoeken of er interesse is voor meer radiostations op FM, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Daarom werd de markt geconsulteerd.

Maar ondanks dat er flink wat interesse was van radiostations voor FM-frequenties, besloot mediaregulator BIA in 2018 dat er de komende jaren geen nieuwe FM-frequenties worden uitgegeven en de uitrol van DAB+ in de ijskast geparkeerd wordt. Dit tot groot ongenoegen van een deel van de radiosector.

Volgens de BIA zou de radiomarkt te slecht zijn, waardoor nieuwe stations zouden zorgen voor flinke daling van reclame-inkomsten van bestaande stations. Daarmee gaf de mediaregulator gehoor aan de sterke lobby van Communicorp, eigenaar van de twee landelijke commerciële zenders en diverse lokale zenders. Communicorp is fel tegenstander van het toestaan van meer radiostations in de ether.

Wel is het mogelijk om een testvergunning van een jaar aan te vragen. Alleen kost dit behoorlijk wat geld en is de procedure tijdrovend. Recent voerde ‘éirdab’ een legale test met DAB uit gedurende 12 maanden in Cork. Kosten voor de testvergunning bij etherwaakhond ComReg: 14.000 euro en vooraf betalen. Na aanvraag en betaling duurde het nog eens vijf maanden voor de vergunning ook daadwerkelijk verleend werd.

Frustratie
Ook FreeDAB heeft geprobeerd een dergelijke testvergunning aan te vragen. Maar uit frustratie over de procedure en de kosten heeft het besloten om zonder vergunning DAB+-netten in de lucht te brengen. Inmiddels zijn er al illegale lokale DAB-netten in de lucht in Dublin en Cork. Ook zijn er plannen om in Sligo en Donegal een lokaal DAB-net in de lucht te brengen.

Op de illegale DAB-netten zenden nu diverse piraten- en internetstations uit. Onder meer Zenith Classic Rock, True 80s, Trax, Non-stop 90s, NRG Radio Cork en Spektrum Radio zijn te ontvangen via de netten van FreeDAB. Uitzenden hierop kost circa 100 euro per maand.

Grote vraag is hoe lang de illegale netwerken van FreeDAB in de lucht blijven en/of wanneer ComReg gaat ingrijpen.

In Ierland is alleen de publieke radio RTÉ legaal actief met DAB. Dit netwerk is echter alleen in en om de steden Dublin, Cork en Limerick te ontvangen. [Radiowereld.NL]