VK: LBC News wordt landelijke nieuwszender op DAB+

Global Radio bouwt radiozender LBC London News om tot landelijke nieuwszender. Vanaf maandag (28 oktober) het station, dat doorgaat als LBC News, in vrijwel geheel het Verenigd Koninkrijk te beluisteren op DAB+.

VK: LBC News wordt landelijke nieuwszender op DAB+ LBC News gaat uitzenden op de landelijke multiplex van Digital One, waar ook grote zus talkzender LBC op uitzendt.

Momenteel is LBC News nog een lokale nieuwszender onder de naam LBC London News. Het station is te ontvangen op 1152 AM en een regionaal DAB-net in de hoofdstad. De naam London News was eigenlijk al een beetje misleidend, want de laatste jaren lag de focus al vooral op nationaal en internationaal nieuws.

LBC London News hanteert het zogenaamde rollend nieuwsformat, dat wil zeggen dat het nieuws in blokken wordt gebracht en de hele dag door gaat. In het geval van LBC News gaat het om blokken van 20 minuten.

Ook worden blokjes met sport, financieel nieuws en verkeersinformatie elk uur op vaste tijden uitgezonden. Verkeersinformatie zelfs elke 10 minuten te horen op de zender. Daarvoor heeft het station inspiratie opgedaan bij grote nieuwsradiozenders in de VS. Zelfs de slogan “All news, all the time” is netjes overgenomen. In Nederland hanteerde BNR in haar beginjaren dit zogenaamde rollend nieuwsformat.

Als landelijke zender blijft LBC News het rollende nieuwsformat in blokjes van 20 minuten brengen. De slogan wordt gewijzigd in “Where The News Never Stops.” Om het station te versterken gaat eigenaar Global presentatoren als Martin Stanford (voormalig Sky News presentator), Lisa Aziz (leest nu ’s middags het nieuws op LBC), Ian Payne (sportverslaggever bij ITV en presentator op zaterdag bij LBC) en Jim Diamond (presenteert nu de ochtend op LBC London News) inzetten.

Nieuw is ook dat LBC News 24 uur per dag gaat uitzenden. Momenteel is het station alleen tussen 7 en 19 uur te horen. De overige uren wordt het programma van zusterstation LBC overgenomen.

Om plaats te maken voor LBC News op de landelijke multiplex van Digital One gaat de pop-rockzender Radio X, waar Chris Moyles ’s ochtends te horen is, over van de oude DAB (MP2) standaard naar DAB+. Voordeel hiervan is dat Radio X nu eindelijk ook eens in stereo via digitale etherradio te horen is.

LBC News is de vijfde nieuwe landelijke zender die Global Radio dit jaar start op DAB+. Eerder verschenen Gold, Heart Dance, Heart 70s, Heart 90s en Capital Xtra Reloaded op de landelijke multiplex. [Radiowereld.NL]