Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wallonië: RTBF rondt fase 1 uitrol DAB+-netten af

De RTBF, de publieke omroep voor het Franstalige gedeelte van België heeft de eerste fase van de uitrol van haar DAB+-netwerken afgerond. Met het aanzetten van een zender bij Chimay in de provincie Henegouwen werd de 24e zender aangezet.

Wallonië: RTBF rondt fase 1 uitrol DAB+-netten af Sinds de herindeling in 2018 beheert de RTBF twee geregionaliseerde DAB+-netten die elk geheel Wallonië verzorgen.

Hierop zenden niet alleen de radiostations van de RTBF uit, maar ook de landelijke en regionale commerciële omroepen.

De komende negen jaar blijft de RTBF de twee netwerken beheren, zo werd onlangs bekendgemaakt.

Momenteel zijn de twee netwerken elk via 24 zenders in het grootste deel van Wallonië te ontvangen. Volgens de RTBF bedraagt de dekking buitenshuis nu 92% van het oppervlak, terwijl 75% van de Walen de netwerken ook in huis kunnen ontvangen.

Vooral in de Ardennen en het Maasdal is de ontvangst beperkt tot buitenshuis, terwijl in het Duitstalige gedeelte de ontvangst nog veelal slecht is.

Het komende jaar wil de RTBF nog eens een tiental zenders aanzetten om de dekking verder te verbeteren. Of daarmee de ontvangst in het Duitstalige gedeelte ook wordt verbeterd is nog onduidelijk. In principe is dit het domein van de Duitstalige publieke omroep BRF. Wel zendt de BRF haar twee radiokanalen momenteel uit via het DAB+-netwerk van de RTBF. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL