Digitale etherradio in Spanje: Er komt beweging in

In Spanje is digitale etherradio nooit van de grond gekomen. Alleen in de regio’s Madrid en Barcelona en op enkele eilanden zenden een aantal radiostations uit op DAB(+). Maar daar lijkt nu verandering in te gaan komen. De autonome gemeenschap Navarra trekt daarbij de kar.

Digitale etherradio in Spanje: Er komt beweging in De overheid van Navarra, in het noorden van Spanje, is gestart met de verdeelprocedure van capaciteit voor een regionale DAB-multiplex. Daarnaast wordt er ook capaciteit uitgeschreven voor 12 lokale DAB-netten, waarvan twee netten in de hoofdstad Pamplona.

Omdat Spanje de efficiëntere standaard DAB+, die in de meeste andere Europese landen gebruikt wordt, nog niet geadopteerd heeft, moet nog uitgezonden gaan worden in de verouderde DAB MP2-standaard. Hierdoor wordt het aantal stations per netwerk beperkt tot zes. In Pamplona kunnen hierdoor maximaal 18 radiostations gaan uitzenden via DAB.

Vergunningen worden voor 15 jaar verleend op basis van een vergelijkende toets. Wie het beste dossier inlevert maakt de grootste kans op capaciteit. Radiostations die zich specifiek richten op de regio, uitzenden vanuit de regio of programma’s in het Baskisch brengen krijgen de meeste punten.

Navarra telt ongeveer 650.000 inwoners, waarvan er een slordige 200.000 in Pamplona wonen. Het gebied is grotendeels tweetalig. Naast Spaans, wat voor bijna 90% van de inwoners hun moedertaal is, wordt er ook door een deel Baskisch gesproken. [Radiowereld.NL]
Foto: video still Youtube