Search
Close this search box.

Kroatische publieke radio gestart op DAB+

De radiostations van de Kroatische publieke omroep HRT zijn nu ook in een groot deel van het land op DAB+ te ontvangen. De drie landelijke publieke stations doen mee aan een test waaraan ook diverse commerciële radiostations aan meedoen.

Kroatische publieke radio gestart op DAB+ Voor de HRT betekent het een terugkeer van haar radiostations via digitale etherradio. Van 1997 tot begin 2011 zond de publieke omroep haar radiostations al eens in de regio Zagreb uit in de oude DAB (MP2) standaard.

In december 2017 startte zenderexploitant OiV met nieuwe testuitzendingen van digitale etherradio, maar nu in de nieuwere DAB+ standaard. Aanvankelijk deden alleen commerciële radiostations mee aan deze test, maar sinds eind januari zijn ook de drie landelijke publieke stations HR1 (Pvri Program, informatie), HR2 (Drugi Program, popmuziek en service) en HR3 (Treci Program, cultuur) weer digitaal via de ether te ontvangen.

De publieke omroep had al langer interesse in DAB+, maar er was in eerste instantie geen plek op de testmultiplex. Doordat er enkele commerciële stations zijn afgehaakt is er nu plek voor de publieke stations.

Inmiddels is het DAB+-netwerk in Kroatië uitgebreid naar vijf zenders, waardoor het netwerk in grote delen van het land te ontvangen is. Ook grote steden als Zagreb, Split, Osijek en Rijeka worden gedekt.

Momenteel zenden 12 radiostations op DAB+ uit in Kroatië. Naast de publieke stations zijn dit onder meer de regionale commerciële stations Antena Zagreb en Radio Dalmacija, alsmede de landelijke commerciële stations Otvoreni radio en Narodni radio. [Radiowereld.NL]