Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ook lokale DAB+-netwerk kop van Noord-Holland in de lucht

Langzaam maar zeker komen er steeds meer lokale DAB+-netten in de lucht. Na de regio Alkmaar zijn nu ook de uitzendingen in de kop van Noord-Holland van start gegaan. Hier zijn RTV Noordkop, Los Radio Den Helder en Coastline digitaal via de ether te ontvangen.

Ook lokale DAB+-netwerk kop van Noord-Holland in de lucht Voor Coastline betekent dit na ruim vier maanden een terugkeer via de digitale ether. Het station was tot eind vorig jaar op zowel DAB+ als FM in de noordkop te ontvangen.

Uitgezonden wordt vanuit Hippolytushoef op kanaal 8C. Volgens de omroepen wordt er momenteel nog met half vermogen uitgezonden, maar wordt dit binnenkort verhoogd naar vol vermogen. Afhankelijk van de ervaringen met de huidige ontvangst is het mogelijk dat later dit jaar extra zendinstallaties worden ingeschakeld.

Vorige week ging in de regio Heiloo al het eerste lokale DAB+-netwerk van Nederland van start met reguliere uitzendingen. Hierop zijn onder meer Castricum 105, Beat FM (Heiloo) en Radio 80 (Bergen) te ontvangen.

Lokale vergunningen
De komende maanden gaan meer lokale radiostations, zowel publiek als commercieel, van start op DAB+. Momenteel geeft AT hier tijdelijke vergunningen voor af. Er zijn hier in totaal 22 lokale multiplexen voor beschikbaar in een groot deel van het land. Aanvragen van een vergunning kan nog steeds.

Een partij die overigens capaciteit heeft gekregen op vrijwel alle lokale DAB+-netten in de Randstad en Brabant is Pako Media. Dit bedrijf is eigendom van voormalig Arrow Classic Rock-eigenaar Ad Ossendrijver. Hij kreeg recent al toestemming van het Commissariaat voor de Media om een commerciële zender te exploiteren met de naam Radio Blended. [Radiowereld.NL]
Foto: site: Radio.NL