Search
Close this search box.

Duitsland: 2e landelijke DAB+-netwerk van start (filmpjes)

In Duitsland is maandagochtend om 10 uur het nieuwe tweede landelijke DAB+-netwerk de lucht in gegaan. Momenteel zijn er acht radiostations via dit netwerk te ontvangen. De komende maanden zal dit aanbod verder toenemen tot 16.

Duitsland: 2e landelijke DAB+-netwerk van start (filmpjes) Radiostations die nu al via het nieuwe netwerk van Antenne Deutschland te ontvangen zijn, zijn Antenne Bayern, Rock Antenne, RTL, Toggo Radio, Absolut Hot, Absolut Top, Absolut Bella en Absolut Oldie Classic.

De comedyzender Joke FM, Drivers Classics, Profi Radio en een nieuw station van Energy, waarvan de naam en het format nog niet bekend is, een nieuw sportstation en een nieuw talkstation starten pas later. Daarnaast zijn er nog twee vrije plekken over die nog vergeven gaan worden.

71 Zenders
De eerste uitrolfase van het 2e landelijke DAB+-net bevat 71 zenders waardoor 83% van de Duitsers het netwerk outdoor kan ontvangen, waaronder ook op de belangrijkste Autobahnen. Indoor kan 61% van de Duitsers het netwerk ontvangen.

De meeste van de 71 geplande zenders staan al aan of gaan de komende dagen aan. Zeven zenders volgen later, waaronder Molbergen in het westen van Nedersaksen. Deze zender gaat pas in januari 2021 aan.

Vier kanalen
In tegenstelling tot het eerste landelijke DAB+-netwerk (5C) zendt het nieuwe netwerk (nog) niet uit op hetzelfde kanaal in heel Duitsland, maar via vier verschillende kanalen. In Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Bremen, het oostelijke gedeelte van Noordrijn-Westafalen, Berlijn, Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen wordt kanaal 5D ingezet.

In het zuidwesten van Baden-Württemberg wordt kanaal 8C gebruikt, terwijl in het westelijke deel van Noordrijn-Westfalen, Hessen, Saarland, Rijnland-Palts en het noorden van Baden-Württemberg uitgezonden wordt op 9B. Tenslotte zendt het 2e landelijke netwerk in Beieren en het zuidoosten van Baden-Württemberg uit op kanaal 12D. [Radiowereld.NL]