Duitsland: 9 nieuwe zenders voor eerste landelijke DAB+-net

Bij onze oosterburen gaan nog dit jaar negen nieuwe zenders aan voor het eerste landelijke DAB+-netwerk op kanaal 5C, zo laat zenderexploitant Media Broadcast weten. De zenders dienen vooral om de ontvangst binnenshuis verder te verbeteren.

Duitsland: 9 nieuwe zenders voor eerste landelijke DAB+-net Het gaat om twee zenders in Beieren, een zender in Brandenburg, in Mecklenburg-Voorpommeren, in Rijnland-Palts, in Saksen-Anhalt en in Thüringen, alsmede twee zenders in Noordrijn-Westfalen. Een van deze zenders komt in Schöppingen te staan en zorgt met 10 kW voor betere ontvangst langs de Nederlandse grens bij de Achterhoek en Twente.

Door de nieuwe zenders stijgt het totaal aantal zenders voor de eerste ‘Bundesmux’ naar 149. Eind vorig jaar waren dit er nog 137. Eerder dit jaar werden al drie nieuwe zenders aangezet.

Het was overigens de bedoeling dat het aantal zenders dit jaar zou groeien tot 155, maar door de coronacrisis is besloten om de ingebruikname van een aantal zenders op te schorten.

De nieuwe zenders gaan vooral voor verbetering van de ontvangst binnenshuis zorgen. Die groeit naar 87%, terwijl deze eind vorig jaar nog iets onder de 85% bedroeg. Buitenshuis blijft de dekking gelijk op 96% van het oppervlak van Duitsland, alsmede 99% van de Autobahnen.

Sinds 2011 kent Duitsland landelijke radio via DAB+. Hierop zijn momenteel stations als Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy, Schwarzwaldradio en Absolut Relax te ontvangen.

Aanvankelijk werd er gestart met een netwerk van 27 zenders met vooral dekking in de grote steden. De afgelopen jaren is het aantal zenders fors uitgebreid, waarmee al vrijwel overal in Duitsland ontvangst is. [Radiowereld.NL]