Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vredesakkoord lokale omroepoorlog op DAB+ bij Alkmaar

Na ruim een half jaar is er eindelijk een einde gekomen aan de lokale omroepoorlog op DAB+ in de regio Alkmaar. De ‘stoorzender’ op kanaal 8B in Alkmaar is vlak voor kerst uitgezet, omdat de verschillende partijen tot een akkoord zijn gekomen.

Vredesakkoord lokale omroepoorlog op DAB+ bij Alkmaar Sinds begin juni waren er twee verschillende multiplexen voor allotment 20 op kanaal 8B in de lucht via zenders die op slechts enkele kilometers afstand van elkaar stonden.

Allotment 20 verzorgt de gemeentes Bergen, Uitgeest Castricum, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard.

Samenwerking mislukt
Zowel de omroepen voor Heiloo, Uitgeest, Castricum en Bergen, als de omroepen voor Heerhugowaard en Langedijk hadden van AT een vergunning gekregen voor allotment 20. Deze omroepen dienden een samenwerkingsovereenkomst te sluiten en gezamenlijk hun netwerk in de lucht te brengen. Maar daar ging het gruwelijk mis.

Omdat de twee kampen er niet met elkaar uit kwamen, besloten ze elk hun eigen netwerk in de lucht te brengen. Vanuit Heiloo werden daardoor onder meer Beat FM (Heiloo), OSU Radio (Uitgeest), Castricum 105 en Radio 80 uitgezonden op 8B. Vanuit Alkmaar werden onder meer HALstad Centraal, Alkmaar Centraal en Radio Dijk & Waard uitgezonden. Het gevolg was dat de netwerken elkaar wegdrukten.

Ook oplossing geblokkeerd
De oplossing had simpel geweest: Omdat HALstad ook de streekomroep voor Alkmaar is, kon de zender ook gaan uitzenden via allotment 21 voor de gemeente Alkmaar (kanaal 7B). Hiervoor had HALstad ook een vergunning middels de lokale omroep van Alkmaar aangevraagd en gekregen van AT. Maar het netwerk van allotment 21 was voor vergunning al in de lucht gebracht vanuit Heiloo vanaf dezelfde locatie als 8B en door dezelfde exploitant. En dus was ook deze route geblokkeerd.

Toch akkoord
Naar aanleiding van het conflict is Agentschap Telecom (AT) ingeschakeld om te bemiddelen. Uiteindelijk is er voor kerst toch een akkoord gekomen, zo meldt HALstad-directeur Richard van der Veen via social media. “De angel is uit het DAB+ conflict tussen de vijf omroepen in allotment 20.”

Nadat eerder al de lokale omroep van Langedijk haar vergunning voor allotment 20 inleverde, zal ook de vergunning van Heerhugowaard ingeleverd worden. In ruil daarvoor wordt de zender voor allotment 21 (gemeente Alkmaar) niet meer door de exploitant in Heiloo verzorgd. Deze gaat vanaf januari 2021 overgenomen worden door Broadcast Partners die vanuit Alkmaar gaat uitzenden.

De ‘stoorzender’ van allotment 20 in Alkmaar is inmiddels uitgezet. Streekstad Centraal, zoals de radiotak van Halstad inmiddels heet, is nu gestart met uitzenden via allotment 21, die nu dus nog vanuit Heiloo verzorgd wordt.

Kaalslag
Helaas heeft het conflict wel tot een kaalslag geleid. Castricum 105 en OSU hebben hun vergunning ingeleverd en hun uitzendingen op DAB+ gestaakt. “Ook RTV80 zegt de uitzendingen via DAB+ te stoppen”, zo meldt Van der Veen. “Dit naar aanleiding van de ‘uitspraak’ van het AT in het conflict en de factuur van 10.000 euro die het AT over de vijf omroepen verdeelt.” [Radiowereld.NL]
Kaart: Agentschap Telecom