Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ierse publieke omroep bezuinigt DAB-netwerk weg

De Ierse publieke omroep RTÉ trekt alsnog de stekker uit haar DAB-netwerk. Eind deze maand worden de uitzendingen stopgezet. Reden voor het stopzetten zijn de forse bezuinigen waarmee de omroep geconfronteerd wordt.

Ierse publieke omroep bezuinigt DAB-netwerk weg Het stopzetten van uitzendingen van de Ierse publieke radio op DAB werd eind 2019 al aangekondigd, maar desondanks werden de uitzendingen voortgezet. Eind deze maand valt dus alsnog het doek voor DAB in Ierland.

Volgens de omroep is er bij de bezuinigingen gekeken naar manieren waarmee de minste luisteraars geraakt worden. Ierland heeft eigenlijk nooit echt ingezet op digitale etherradio, dus was die keuze niet zo moeilijk. Ook is er nooit enige promotie geweest voor DAB.

Beperkte radiomarkt
De RTÉ heeft sinds 2008 als enige een vergunning. Middels vier zenders worden alleen de grote steden Dublin, Cork en Limerick bediend. Via DAB zijn Radio 1, 2FM, Lyric FM, Raidió na Gaeltachta, 2XM, Pulse, Gold, jr Radio & Radio 1 Extra te ontvangen. De hoofdkanalen blijven gewoon uitzenden op FM. De digitale themakanalen blijven, in tegenstelling tot eerdere berichten, voorlopig uitzenden via internet.

Doordat de radiomarkt vrij beperkt is in Ierland, buiten Dublin is het aantal te ontvangen radiostations beperkt tot circa 15, blijven radiostations voornamelijk inzetten op FM. Dit wordt ook nog eens gevoed doordat de enige twee landelijke commerciële stations, Today FM en Newstalk, in handen zijn van Communicorp, dat onlangs werd overgenomen door het Duitse Bauer Media.

Op slot houden
Een lobby in 2018 van onder meer Communicorp heeft er zelfs voor gezorgd dat de radiomarkt op slot blijft en er voorlopig ook geen nieuwe FM-vergunningen worden uitgegeven. Dit tot groot ongenoegen van diverse partijen, wat zelfs leidde tot het aanzetten van illegale DAB+-netwerken.

Ierland loopt flink achter als het gaat om de ontwikkeling van digitale radio. Slechts 8% van de Ierse bevolking luistert digitaal naar de radio. DAB is daarbij één van de kleinste digitale distributiemethoden met 0,5%.

Analoog eiland?
Het is opvallend dat Ierland compleet de andere richting op ten opzichte van de meeste andere Europese landen waar juist fors geïnvesteerd wordt in digitale radio, het zij via internet, hetzij via DAB+. Sailant detail is dat ook in Ierland sinds eind vorig jaar de verplichting geldt dat nieuwe auto’s standaard geleverd moeten worden met DAB+.
Foto: video still Youtube