Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: David Klarenbeek [3FM]

David Klarenbeek (geboren 5 Juni 1968), de jock die iedere woensdag op donderdag Pyjama FM presenteert. Hier antwoorden op vragen zoals voorbeelden vroeger op de radio, hoe bij de radio terecht gekomen en uiteindelijk bij Pyjama FM, en zijn muzikale voorkeuren……

Radio inspiratie vroeger ??
Je stelt eigenlijk een vraag waar geen kort antwoord op is te vinden, maar ik zal m’n best doen.

Mijn eerste grote inspiratie was eigenlijk Jan Douwe Kroeske met het programma Vara’s Paraplu. Hij had het over muziek, en kon mijn interesse wekken voor dingen door de informatie die hij gaf. Ik had alleen geen ervaring en een ingang om met radio aan de slag te gaan, en hoewel het een grote aantrekkingskracht had ben ik mij toen met andere dingen bezig gaan houden (ik was toen vrachtwagen chauffeur).

Verenigde Staten / Opleiding in de media
Ik emigreerde in ’91 naar de V.S. Na twee jaar zag ik kans om naar school te gaan. Het mooie van Amerika is toch wel dat je daar alles gewoon kan studeren, en dus besloot ik mij op radio te storten.Ik heb dus een opleiding afgemaakt, en heb een Associates of Science degree in Communicatie en P.R.

Bij zo’n opleiding krijg je eigenlijk alles wat met alle vormen van Media te maken heeft, van het schrijven van camera en radio scripts tot fotografie, TV en Radio. De school had zijn eigen TV studio en lokaal TV kanaal op de kabel,en een kleine nep studio.

In m’n eerste semester kwam een klasgenoot op school die vertelde dat hij weekend werk had gevonden bij en Oldies Station “KKRQ, Oldies 100.7” in Iowa City en omstreken. Ik heb daar geinformeerd, en werd aangenomen. Ik heb daar 4 jaar gewerkt, elke Zaterdag van 0.00 tot 6.00 uur in de ochtend, ook toen het format veranderde naar Classic Rock (het station heette toen 100.7 The Fox.)

Je was daar 6 uur alleen, en verantwoordelijk voor twee radio stations. De ene was AM, en informatief gericht op alleen Iowa City. Die liep de hele nacht van de computer, en zond CNN’s Headline News uit. Je was voor beide stations verantwoordelijk voor zender meetingen, toren verlichting, stroom uitvallen en mijn grootste angst, tornado’s.

Na zo’n anderhalf jaar kreeg ik op school een scholarship van de Iowa Broadcasters Association, dat zijn alle radio en TV zenders van de staat. Op onze campus was ook een publiek station dat full-time Jazz uitzond, en die vroegen mij om ook in het weekend s’nachts uit te zenden. daar ging ik werken van zaterdag op zondag nacht, en daar had je alle vrijheid om te draaien wat je wou, binnen bepaalde
muziekstromingen. Ik ging toen voor alle ervaring die ik kon krijgen om op m’n CV te zetten. Ik heb daar uiteindelijk ook zo’n drie jaar gewerkt tot ik remigreerde naar Nederland.

Radio in Nederland
In Nederland was inmiddels het publieke systeem uiteen gevallen, en ik dacht met mijn ervaring en opleiding wel aan de bak te komen, maar dat viel vies tegen. Ik werk nu wel in de muziek industrie, voornamelijk Jazz en wereldmuziek. Ik ben ook te horen op Radio Hilversum op zaterdag ochtend, en zo kan ik tenminste m’n ei kwijt.

Muzikale voorkeuren
Mijn muzikale voorkeuren zijn vrij verspreid. Ik ben na jaren popmuziek, me ook veel gaan verdiepen in Jazz en wereld muziek, en houd eigenlijk gewoon van “goede” muziek. uit vroegere jaren zijn mijn helden Joe Jackson, John Hiatt, Tom waits, Eddie Brickell, Lenny Kravitz, Thomas Dolby, Ryuichi Sakamoto, Talk Talk, The Police, Sting (vroeger) en ga zo maar door.

In de Jazz luister ik naar New Cool Collective, De Broeders, Miles, Marcus Miller, Chet Baker, Richard Galliano, maar ook veel Latin als Tito Puente, Puncho Sanches, Arturo Sandoval.

Wereld muziek komt ook voorbij thuis, en dan de crossover tussen klassiek en Jazz zoals Ernst Reijseger, Uri Caine en Stian Carstensen. Ik geniet van muzikaliteit, muzikantjes die heel goed kunnen spelen, maar die ook lol uitstralen. Het liefst zou ik ook een vertrouwen opbouwen met luisteraars om ze te introduceren aan muziek die misschien niet voor de hand ligt maar die wel een luistering verdient. Soms kan ik een plaat goed vinden vanwege 1 bepaalde noot, of een klein basloopje in de achtergrond.

Pyjama FM
Ik ben het eens met de playlists die jan van Houten samenstelt en dus vindt ik ze leuk om te draaien.Ik heb ook geen zin om mensen af te zeiken op de radio, dat doen al genoeg mensen. Ik heb liever wat inhoud, zoals die gesprekken met Amerikanen, dat geeft tenminste een meer direct beeld van wat daar speelt, als wat de Nederlandse media ons doet geloven.

Ik probeer gewoon mezelf te zijn, hoewel ik soms wel baal dat ik niet meer tijd heb om het programma meer productie te geven, maar ik heb gewoon en drukke baan, en het is al erg genoeg om op Donderdag om 9.00 uur weer op kantoor te zijn. Ik hoop voor de Nederlandse radio dat Giel weer snel te horen is, voor mij was hij de enige in het tolerante Nederland die en beetje kon jennen op de radio. Hij maakt het mensen als ons niet makkelijk, want ik denk dat we wel vaak denken “had ik dat maar verzonnen”, maar hij weet toch binnen format te blijven, en daar heb ik wel bewondering voor.

David Klarenbeek