Op 25 augustus 1975 werd Rens de Jong geboren in Muiden. Radio maken vond hij al snel erg interessant. Op rommelmarkten werden oude bandrecorders opgekocht, waar Rens naar hartelust mee knutselde. Zoals velen presenteerde hij ook al snel in de huiskamer zijn eigen muziekprogramma, met de singeltjes van zijn moeder. Ooit is hij samen met een vriendje van plan geweest om een radiopiraat op te zetten. Maar dat plan werd maar half verwezenlijkt. Een studiootje werd wel gebouwd, maar de zender was te duur. Toen het mengpaneel ook nog in rook opging, werden de plannen voorgoed in de ijskast gezet.
Rens ging op 13-jarige leeftijd werken bij Radio Space, de lokale omroep van Muiden. Hij begon bij het sportprogramma en al snel volgde zijn eigen muziekprogramma. Maar naast het plaatjes draaien, merkte hij dat het interviewen van mensen ook erg leuk was. Hij startte een programma met de uitgaans- en filmtips voor het Gooi en later een actualiteitenprogramma.
Na zijn Havo en Vwo kwam Rens voor een keuze te staan. Of natuurkunde studeren, naar de filmacademie of de school van journalistiek. Het werd de laatste. Op de school van Journalistiek in Zwolle koos hij de afstudeerrichting Televisie. Lange tijd leek het erop dat Rens iets met regie, camerawerk of montage wilde gaan doen. Maar het werd uiteindelijk toch de inhoudelijke kant van het vak.
Na de school van journalistiek ging Rens twee dingen doen: werken en verder studeren. De Jong studeerde Film en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn eerste baan in de journalistiek was bij het NOS Journaal als bureauredacteur. Hij leerde er veel, al was het soms wel balen dat de hoofdredacteur zijn verhalen die ’s nachts geschreven waren, ’s morgens geheel opnieuw schreef. Maar, hij is nu net zo streng op de presentatieteksten bij BNR, zo zegt hij zelf.
Daarna ging Rens werken bij AT5, de regionale zender van Amsterdam. Daar was hij achtereenvolgens bureauredacteur, verslaggever en eindredacteur van het AT5 Nieuws. De uitzendingen tijdens de nieuwjaarsbrand in Volendam en de taxi-rellen in de hoofdstad ziet Rens als een paar van de journalistieke hoogtepunten uit die tijd.
In 2000 solliciteerde Rens bij BusinessNieuws Radio, met als hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten. Hij had na het sollicitatiegesprek niet het idee dat hij snel aangenomen zou worden, maar twee uur later hing Bicker Caarten al aan de lijn om te zeggen dat hij aangenomen was.
Bij BNR Nieuwsradio presenteert Rens nu sinds anderhalf jaar de avondspits van 17.00 tot 20.00 uur. Ook presenteert Rens, samen met Margriet Vroomans, het actualiteitenprogramma ‘In de Ban van de week’. Dan is er tijd voor langere, diepgravende interviews.
– Wilde je van jongs af aan al de journalistiek in?
Ja, altijd al. Ik ben al jong begonnen bij de radio. Ik woonde toen nog in Muiden. Daar was een lokaal station, Radio Space, dat helaas nu niet meer bestaat. Ik was daar sportredacteur. Dat was een beetje rotwerk, maar leerzaam. Ik moest de uitslagen doorgeven. Ik was toen een jaar of 13. Ik heb daarna nog wat muziekprogramma’s gepresenteerd, maar ik heb niet veel verstand van muziek. Interviews vind ik toch het leukste.
– Wat is de meest bijzondere uitzending die je hebt gemaakt?
Dat zijn de uitzendingen waar veel live interviews worden gehouden. Soms is het alsof je de wereld aan een touwtje hebt. Dan schakel je tussen New York, Beiroet en Londen. Dat is heerlijk. Ook het begin van de oorlog in Afghanistan was speciaal. Dat was op een zondagavond. Het leuke aan BNR is, dat mensen erg betrokken zijn. Al snel stond de hele redactieruimte vol. Ik dacht echt ‘wauw’ toen ik dat zag.
– In een uitzending moet je vaak hetzelfde bericht voorlezen. Vind je dat niet vervelend?
Het liefste zou ik alleen maar interviews willen doen, maar dat is niet het format. Maar ik vind het niet erg, want dit is nou eenmaal zo bepaald. Daar heb ik geen problemen mee hoor.
– Lees je alleen het nieuws of schrijf je ook je eigen teksten?
Mijn teksten worden geschreven door redactie. Wel zoek ik als ik bijvoorbeeld een uitzending heb om 17 uur, om 16 uur nog even wat grappige berichten op. Ik kies er dan een stuk of drie. Ik vind het mooi om bijvoorbeeld het blok af te sluiten met een grappig berichtje. Wel kijk ik alles van tevoren na. Sinds de nieuwe vormgeving van een jaar terug moeten we ook teases maken, waarin we alvast vooruit kijken naar wat we in de uitzending gaan doen. Die maak ik gedeeltelijk ook zelf. Maar met de teksten is het meer fijnslijpen.
– Je werkt bij een vrij klein station. Toch maken jullie winst, iets dat bijna geen enkel commercieel station lukt. Hoe verklaar je dat?
Het helpt dat wij het enige commerciële nieuwsstation zijn. Het is een doelgroep die interessant is voor banken en andere adverteerders. Ook let de directie op de kleintjes. We hebben een zeer selecte doelgroep, en dat is interessant voor adverteerders. We krijgen van hen veel respons. Ze zeggen dan dat ze ons station hoorden en dat ze op die toko wel willen adverteren. En we hebben een goede salesafdeling, en dan komt de winst vanzelf.
– De hoofdredacteur van jouw station, Michiel Bicker Caarten, zei vorige week dat de huidige onderzoeksmethode van de luistercijfers niet goed is. Ook zou een andere methode de luistercijfers verhogen. Wat is jouw mening daarover?
Dat denk ik ook. Uit onderzoek in Engeland is ook gebleken dat de mensen die dagboekjes schrijven, veel minder kleine stations opschrijven. Daardoor komen kleine stations in verdrukking. Ze schrijven dan bijvoorbeeld Radio 1 op, terwijl ze naar ons hebben zitten luisteren. Uit gegevens blijkt ook dat sommige stations die alléén op de kabel te horen zijn, ook beluisterd worden in de auto. Dat kan natuurlijk nooit.
– Hoe hoog denk je dat het marktaandeel van BNR is als er een andere methode wordt gebruikt?
Heel moeilijk, dat is echt een slag in de lucht. Ik hoop dat we dan boven de 1 procent komen.
– BNR heeft nog een beetje het imago van zakelijk station. Hoe vind je dat zelf?
Ik denk dat dat goed is. Maar zakelijk betekent niet alleen beursnieuws. We vertellen nieuws op zakelijke manier. Het nieuws brengen we aansprekend en concreet, zonder tierelantijnen. We hebben ook een andere toon dan Radio 1. Wel kijken we soms meer vanuit een economische invalshoek. Maar zakelijk is dus meer de toon, niet qua nieuws.
– Vorig jaar vertrokken onder andere Mijke van Wijk en Arthur Boddeus naar Yorin FM. Zie je BNR Nieuwsradio als een springplank voor nieuw talent?
Nou, dat zou mooi zijn. Ik denk wel dat veel mensen het bij ons leren. Ze komen van de universiteit en leren hier het vak. We zijn haast een aanzuigplek. Springplank vind ik zo’n negatieve bijklank hebben, talent komt juist naar ons toe.
– Probeer je altijd op de hoogte te blijven van het nieuws in Nederland, ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent?
Nou, ja, daar ben je een nieuwsjunk voor. Ik probeer altijd kranten te krijgen. Ik was vorig jaar in Afrika en om zes uur ’s avonds had ik al de Volkskrant van diezelfde dag al in mijn handen. Dat gebeurt in Frankrijk nooit. Je probeert gewoon altijd op de hoogte te zijn.
– Kom je af en toe toch niet in de verleiding om je mening te geven over het nieuws?
Ja, dat zeker. Maar dan komt de hoofdredacteur mij wel terechtwijzen. Hij zegt dat ik het dan meer op moet lossen met interessante vragen. Maar een mening hoort wel bij een journalist.
– Naar welke muziek luister je?
Ik ben geen muziekliefhebber. Ik heb 30 cd’tjes, maar die zijn allemaal van mijn vriendin. Ik luister wel eens Happy FM, een kabelstation met relaxte muziek. Maar wat mijn favoriete muziek is, kan ik je niet zo snel zeggen.
– Je presenteert in het weekend het programma ‘In de ban’. Is dat een programma waarin je meer jezelf kunt zijn?
Ja. Het is een erg leuk programma om te doen. Het liefste de hele week door. Je hebt langer de tijd. Het is een wat losser format. Er is iets meer tijd om dingen te doen.
– Wie zou je nog eens een keer willen interviewen?
Winston Churchill, daar ben ik fan van. Helaas is hij dood. Qua levenden, doe dan maar een interview zoals Jeroen Pauw met Maxima had. Dat lijkt me wel leuk.
– Waarom moeten mensen naar BNR Nieuwsradio luisteren en niet naar Radio 1?
Wij zorgen ervoor dat je op ieder tijdstip, binnen een kwartier, halfuur of uur op de hoogte bent. Wij informeren op een snelle, korte manier over het laatste nieuws. En dat zijn niet alleen beursberichten!
Rens de Jong