Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek met: Jeroen van Inkel 2 [Qmusic]

Jeroen van Inkel is één van de grootheden van de Nederlandse radio. Na jarenlang werken bij lokale- en ziekenomroepen, maakt hij begin jaren ’80 de stap naar Veronica op Hilversum 3. Daarna is hij nog op vele stations te horen: Hitradio 1224, Hitradio Veronica, Veronica FM, Radio 538 en Radio Veronica. In 2005 stapt hij over naar Q-music, het station waar hij de ochtendshow ‘Je Dag Is Goed’ presenteert.

In deel 2 van het tweedelige interview bespreken we met Jeroen onder andere zijn relatie met Adam Curry, zijn vermeende drugsgebruik, de haalbaarheid van het verslaan van Edwin Evers en of het wel of niet tijd wordt om te stoppen met radio.

Deel 1
In deel 1 van ons interview met Jeroen van Inkel keken we terug op zijn carrière. Eén van zijn beroemde shows is Curry & Van Inkel. Jeroen verklaart het succes als volgt: “Het was originele radio. We bespraken de keizersnede van Corrie Konings en de nieuwe tangaslip van Kate Bush.”

In 2005 stapte Jeroen over van Radio Veronica naar Q-music, maar waarom eigenlijk?
“We kregen steeds meer door dat het Commissariaat van de Media ons goed in de gaten hield met het oog op de regeltjes. We mochten maar heel weinig praten.”

Ook de muziekkeuze van de zender beviel hem niet erg. “Op de muziek van Radio Veronica was ik snel uitgekeken. Ik mocht niet alle hits van Duran Duran draaien, maar alleen de hits die goed uit de test kwamen. (…) Ik stond ook niet achter het idee om nog meer hitlijstjes te gaan doen. De Download Top 750 en ga zo maar door. Het gevolg was dat als ik vier weken achter elkaar lekker bezig was, dat ritme onderbroken werd door één of ander lijstje.”

– Voor je show heb je meerdere mensen benaderd, waaronder Michiel Veenstra en Cobus Bosscha. Waarom heb je voor je huidige team gekozen?
Michiel wilde liever zelf programma’s gaan maken en Cobus was al rond met Radio M Utrecht. Joost Griffioen heb ik meegenomen van Radio Veronica. Hij is sidekick en verantwoordelijk voor een belangrijk onderdeel van mijn show: de vormgeving. Arjen Overmaat komt ook van Veronica en die viel in voor Michiel Veenstra als hij er niet was. Dat beviel goed en dus heb ik hem gevraagd. Hannelore Zwitserlood was eerder te horen op Yorin FM en zou sowieso beginnen bij Q-music. Ze heeft een geweldige stem en uiteindelijk hebben we het gewoon geprobeerd om haar erbij te zetten.

–  Waar haal je de inspiratie voor je show vandaan?
Overal vandaan eigenlijk. Berichten in de krant kunnen leuk zijn voor de show, maar ook dingen die ik in het dagelijks leven meemaak. Ik hou van het waarnemen van dingen. Binnenkort ga ik een golfles nemen. Ik vind er geen reet aan, maar het lijkt me interessant om eens te doen.

– Recentelijk zei je in Veronica Magazine dat je Edwin Evers wilt verslaan. Hoe realistisch is dat?
Toen Edwin Evers begon bij de KRO, wilde hij mij verslaan. Nu is dat omgekeerd. Evers is de grootste. Misschien is het een utopie, maar een aantal jaren geleden zei iedereen dat je niet door de geluidsbarrière heen kon. Toch blijkt nu dat het wel kan.

– Na een moeizaam begin in de luistercijfers heeft Q-music de stijgende lijn te pakken. Wat zijn jouw verwachtingen wat betreft het station?
We zullen in de komende tijd zeker nog een tik gaan krijgen, maar daarna zullen we gestaag doorstijgen. Vraag me niet naar marktaandelen, want ik denk dat over anderhalf jaar er geen enkel radiostation meer is dat boven de 10% scoort. De concurrentie wordt steeds feller, maar op termijn moet Q-music een behoorlijk marktaandeel gaan scoren.

– Dj’s mogen op Q-music maar weinig zeggen. Druist dat niet in tegen jouw persoonlijke radiobelevenis?
Nee, ik vind het juist wel goed. Op drivetime moet je wat meer zeggen, maar tussendoor moet het lekker doorgaan. Maar vergis je niet: Martijn Kolkman en Wim van Helden zijn wel degelijk personality’s, maar zeggen iets met heel weinig woorden.

– Wat is het nadeel van Q-music?
We hebben op dit moment te weinig luisteraars, al is dat ook een voordeel omdat het je strijdvaardig maakt. Voor de rest zijn er eigenlijk geen nadelen. Ik heb het sinds jaren niet meer zo naar mijn zin gehad. De laatste keer was de periode met Erik de Zwart bij Radio 538.

– Een tijdje hebben allerlei geruchten jou achtervolgd. Zo heeft Robert Jensen lange tijd grappen over je gemaakt, omdat je aan de drugs zou zijn. Klopt er iets van die geruchten?
Nee, natuurlijk klopte dat niet. Blijkbaar vond Jensen het nodig om dat soort uitspraken te doen om een soort van competitie te winnen.

– Er gingen ook geruchten dat je relatie met Adam Curry niet goed meer is. Klopt dat?
Mijn relatie met Adam Curry is best goed, maar helaas is hij met een zingende hobbit (wezen uit Lord Of The Rings, red.) getrouwd. Als je Adam en mij bij elkaar zet, ben ik ervan overtuigd dat het weer top wordt.

– Naar welke radiostations luister je?
Ik hou bij de Nederlandse radiostations alles in de gaten: de muziek, de vormgeving, de ontvangst en ga zo maar door. Als je dat doet, weet je ook precies waar je moet gaan zitten om ze te verslaan. Ik luister vooral naar Radio 538, SLAM!FM, Radio 2 en 3FM.

– Wat vind je van de hedendaagse radio?
Er is een goede balans. De radiostations zitten qua muziek dicht bij elkaar, maar het is een proces. Er vallen stations af en er komen nieuwe bij. Het valt me op dat Yorin FM momenteel één-op-één onze playlists kopieert. Wellicht de laatste stuiptrekking van een mislukt station.

– Je bent 44 en dan zijn er altijd mensen die zeuren dat het misschien wel eens tijd wordt voor je om wat anders te doen. Wat vind je daar zelf van?
Als je op een gegeven moment vrij lang meedraait, is dat een gevolg. Ik ben van mening dat niemand te oud is voor de radio, als je maar bij de tijd blijft. Iedereen heeft een bepaalde basisstijl en die moet je trouw blijven. Binnen de afkadering van je eigen stijl kun je heel veel nuances door de jaren heen veranderen, dat vergt echter wel een geoefend oor om waar te nemen.   Ik werk voor mijn geld, maar ik vind het ontzettend leuk. Soms loop ik om vier uur ’s middags nog rond bij Q-music.

Ik luister twee eigen shows per week terug. Ik pak dan de beste en de slechtste. Ik ben nu mijn werkkamer aan het opruimen en kom steeds allerlei cassette bandjes tegen met daarop oude shows. Je hoort dan een enorm verschil tussen vroeger en nu. Sommige collega’s roepen dat ik al jaren hetzelfde doe, maar het valt me op dat het vooral door mensen gezegd wordt die zeer slecht geïnformeerd zijn. Vaak hebben ze al in geen jaren meer naar mijn programma geluisterd.

Ik voel me goed hier bij Q-music en ga door zolang ik er zelf lol in heb.