Staatssecretaris R. van der Ploeg (mediazaken) wil…

Staatssecretaris R. van der Ploeg (mediazaken) wil de commerciele stations meer ruimte geven op de radio en de publieke stations terugdringen. Nu beschikt de publieke omroep over 90 procent van de radiofrequenties en de commerciele zenders over 10 procent. Ook wil hij ‘evenwichtige pakketten’ bij de commerciele stations. Marktleider Sky Radio is nu nog veruit de grootste partij. ‘Ik wil bereiken dat het technisch publieksbereik van de publieke radio ongeveer gelijk wordt aan dat van de commerciele radio’, aldus Van der Ploeg desgevraagd. Wat hem betreft komt er een einde aan de zogeheten ‘dubbele bedekking’ (uitzenden via AM en FM), die nu nog bij publieke en commerciele stations voorkomt. De staatssecretaris noemt dat ‘verspilling’. Van der Ploeg streeft voor zowel publieken als commercielen naar een ’technisch publieksbereik van 75 ˆ 80 miljoen luisteraars’. Voor de vijf publieke stations betekent dat zij elk de potentie moeten hebben om alle vijftien miljoen Nederlanders te bereiken. Bij de commerciele zenders ligt de verdeling van de markt ingewikkelder. Van der Ploeg wil nog niet aangeven in hoeveel pakketten hij de commerciele frequenties wil opsplitsen. Wel moet ook hier sprake zijn van evenwicht, meent hij. ‘Of we er nu zeven of tien krijgen, de pakketten moeten elk een ongeveer gelijk luisteraarsbereik krijgen. Nu hebben we een gigantische onevenwichtigheid doordat Sky Radio 40 ˆ 45 procent van de luisteraars kan bereiken.’ Die onevenwichtigheid leidt volgens Van der Ploeg tot marktverstoring. ‘Omdat ze technisch zoveel luisteraars kunnen bereiken, hebben ze het grootste marktaandeel en de grootste reclame-inkomsten. En niet omdat ze zo goed programmeren, maar omdat ze het grootste luisteraarsbereik hebben.’ Geruchten over Van der Ploegs herverkaveling leidden vorige week tot grote onrust bij Sky Radio en Radio 538. Die zeiden zelfs voor hun voortbestaan te vrezen. Van der Ploeg reageert daar luchtig op. ‘Dat zijn de sirenes van zenders die bang zijn voor de komst van nieuwe concurrenten.’ Volgens hem is er van een bedreiging voor het voortbestaan geen sprake.’Door de groei van het aantal frequenties denk ik niet dat Sky Radio echt iets hoeft in te leveren. Maar ze zullen wel merken dat ze er serieuze concurrenten bij krijgen.’ In maart hoopt het kabinet knopen door te hakken over het radiobeleid. Daarbij komen ook de plannen aan de orde om bepaalde commerciele frequenties een specifiek doel te geven, zoals nieuws, minderheden of Nederlandstalige muziek. Zelf hoopt Van der Ploeg een commerciele frequentie de bestemming van nieuwszender te kunnen geven. (M)