Fons van Westerloo: Wij zijn de enigen die groeien

Tevreden leunt SBS 6 en NET 5-baas Fons van Westerloo achterover in zijn kantoor. De kijkcijfers van NET 5 zitten na vier maanden bijna op het niveau waar Van Westerloo eind dit jaar op had gerekend en SBS 6 verslaat week na week RTL 4 in de voor adverteerders belangrijke doelgroep 20-49 jaar. Toch heeft de omroepdirecteur de nodige tegenslagen te verwerken gehad de afgelopen maanden. Voor het eerst blikt hij nu terug op de roerige start van het nieuwe station.

“Wij zijn de enigen die groeien”, wijst Van Westerloo op de cijfers van de afgelopen maanden en noemt meteen de successen op: “Wimbledon, het darten, de erewedstrijd voor Johan Cruijff. Regelrechte kijkcijferkanonnen waren de nieuwelingen Willibrord Frequin, Robert ten Brink en Peter R. de Vries die we van RTL 4 en Veronica hebben afgesnoept.”

“Maar ik geef ook meteen toe dat we fouten hebben gemaakt. Zo had de campagne voor NET 5 langer door moeten lopen, we zijn daar mee gestopt toen de zender in de lucht was. Slim trouwens van RTL 5 om meteen tegengas te geven om het station bij de mensen thuis op de televisie op ‘vijf’ te houden. Eindelijk laten ze zich eens niet zomaar de kaas van het brood eten door die jongens uit Amsterdam”, maakt hij de concurrent een compliment.

Binnenkort staat moedermaatschappij SBS Broadcasting genoteerd aan de Amsterdamse beurs. “Nog meer cijfers”, verzucht de directeur. “Niet dat we het echt zullen merken hoor, maar ik denk dat als de kijkcijfers een of twee maanden tegenvallen je dat wel terugziet in de koersen. Wanneer ik het bij SBS gezien heb? Nog lang niet, er is hier nog wel een klusje te doen “, zegt Van Westerloo lachend. “Straks worden de radiofrequenties geveild en wij dingen ook mee. Vergeet niet dat SBS in andere landen wel al radiostations heeft.”