Help Turkije

De hulp voor de door de aardbeving getroffen Turkije komt in Nederland volop op gang. De commerciële omroepen en de NOS gaan een landelijke tv-actie houden ten behoeve van de slachtoffers.
Premier Kok maakte bekend dat het kabinet nog eens 5 miljoen gulden extra uit voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije waarmee het totale bedrag dat Nederland uittrekt op ƒ7,5 miljoen komt.
Premier Kok sprak gisteren van “een afschuwelijke aardbeving, nog schokkender en dramatischer dan verwacht”. De minister-president hoopt dat de schenking slechts het begin zal zijn van een veel groter bedrag dat Nederland bij elkaar brengt via de nationale inzamelingsactie via giro 797 van de Samenwerkende Hulporganisaties.
De inzameling krijgt een extra stimulans tijdens een nationale tv-actie die SBS, de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica) en de NOS gezamenlijk gaan houden. De exacte datum voor de actie is nog niet bekend. Het programma, dat een informatief karakter zal hebben, wordt uitgezonden door drie nog te bepalen zenders. In april hielden de drie partijen een soortgelijke actie voor Kosovo. Minister Van Boxtel (Grotesteden- en integratiebeleid) riep Nederland op diep in de buidel te tasten. ,,Iedereen moet de schouders eronder zetten, ook financieel”, aldus de D66-bewindsman gisteren na een gesprek van een kabinetsdelegatie met de Turkse gemeenschap in Nederland. Minister Borst van Volksgezondheid werkt aan een plan om Turkse slachtoffers naar Nederland te halen en hen hier in ziekenhuizen te verplegen. De slachtoffers zullen waarschijnlijk worden opgevangen in het calamiteitenhospitaal in Utrecht, zo liet Van Boxtel weten. Premier Kok ontkende gisteren dat het kabinet aanvankelijk de omvang van de aardbeving en de gevolgen heeft onderschat. “De hulpverlening komt geleidelijk aan steeds meer op stoom. Voor ons allemaal geldt dat de omvang met het uur schokkender en dramatischer wordt. Er worden afschuwelijke aantallen slachtoffers genoemd. We hebben geprobeerd het goed te doen”, zo sprak de premier gisteren na het eerste kabinetsberaad na de zomervakantie. De minister-president benadrukte dat de regering is ingegaan op concrete hulpverzoeken van onder meer het Rode Kruis. Verder zijn er bluschemicaliën, reddingshonden en hulpgoederen overgevlogen. Volgens Kok komt het totale bedrag dat Nederland voor hulp heeft uitgetrokken met de extra 5 miljoen op 7,5 miljoen gulden. “Als er nog meer concrete hulpverzoeken komen, staat Defensie volop klaar”, aldus Kok. “We gaan niet zo maar mensen sturen, want dan lopen ze misschien anderen voor de voeten.”
Premier Kok, de vice-premiers Borst en Jorritsma en minister Van Boxtel (Integratie) ontvingen gisteren in de Treveszaal, de vergaderzaal van het kabinet, een aantal vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Nederland. “Er heerst diepe verslagenheid, ontzaglijk veel mensen worden hierdoor geraakt. We willen de Turkse gemeenschap heel duidelijk ons medeleven betuigen. Ik vind dat ook gepast”, aldus Kok. Minister Van Boxtel riep na afloop werkgevers en scholen op om begrip op te brengen voor het feit dat veel Nederlandse Turken maandag niet op het werk of in de schoolbanken zullen verschijnen, omdat ze te zeer geraakt zijn door de ramp. “De Turkse gemeenschap heeft de regering gevraagd hiervoor begrip op te brengen. Ik doe dan ook een klemmend beroep op iedereen om hier soepel mee om te gaan”, aldus de D66-minister gisteren na het overleg. Van Boxtel zegde de Turkse gemeenschap ook toe dat visum-aanvragen van Turken uit het rampgebied, die bij hun familie in Nederland willen herstellen van de schok, zo soepel mogelijk en zo snel mogelijk zullen worden gehonoreerd. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) brengt dit weekeinde een bezoek aan het rampgebied om namens de regering zijn medeleven te betuigen. De VVD-bewindsman gaat op werkbezoek in het Midden-Oosten en maakt onderweg een stop in Istanboel. Hij wil zich persoonlijk op de hoogte stellen van de voortgang van de hulpoperaties.
De ministers Borst (Volksgezondheid) en Van Boxtel zullen aanwezig zijn bij de aankomst van het eerste vliegtuig van gewonde Turken die in Nederland wonen. Zij worden overgebracht naar het calamiteitenhospitaal in Utrecht. (Telegraaf)