Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oudere jongeren halen hart op met replay oer-programma’s Veronica

“Het overtreft onze stoútste, stoútste, stoútste verwachtingen! Er zijn mensen die hier in de buurt in een hotel logeren om de hele dag naar onze programma’s te luisteren en op te nemen. Er zijn oudere jongeren die naar onze studio komen en tranen in hun ogen krijgen.”
Michael Bakker, directeur van Gooiland Producties BV, wordt dezer dagen overstelpt met aandacht. Hij bedacht het plan tien dagen lang radioprogramma’s uit de jaren zestig en zeventig van de legendarische zeezender Radio Veronica te herhalen.
Hij kreeg toestemming dit tien dagen lang te doen via de middengolffrequentie 1224 waar normaal Q-radio uitzendt. Tot aanstaande dinsdag zijn de programma’s nog te horen, aangevuld met dagelijkse live middag- en avondprogramma’s. De meeste coryfeeën van weleer doen daar spontaan aan mee. Van Tineke tot Lex Harding en van Rob Out tot Willem van Kooten, alias Joost de Draaijer.
Nostalgie
Er is hooguit een luxe probleem. De frequentie 1224 is uitsluitend in Midden-Nederland te beluisteren. Bakker: “Er zijn heel veel mensen die het verschrikkelijk jammer vinden dat ze deze frequentie niet kunnen ontvangen. Het station waar muziek in zit, heeft met name op mensen, ouder dan 35 jaar, een onvoorstelbare aantrekkingskracht. Ik weet, het is pure nostalgie, maar er is kennelijk nog steeds behoefte aan dergelijke programma’s. Ik denk trouwens dat veel mensen een beetje genoeg krijgen van dat gelikte geluid van tegenwoordig.”
Er zijn dj’s van concurrerende zenders die spontaan langskomen in de studio van hotel Laapersveld in Hilversum. Bakker vertelt: “Erik de Zwart van Radio 538 en Arend Langenberg van het ANP kwamen en spraken ons nieuwsbulletin in.”
Dat de tiendaagse Veronica-revival, die geheel los staat van de huidige zender Veronica FM, deze week plaatsvindt, is geen toeval. Op 31 augustus is het precies 25 jaar geleden dat Veronica als piraat door de politiek het zwijgen werd opgelegd.
Oud materiaal
Dat er nog zoveel oud materiaal bestaat, is vooral te danken aan Adje Bouman, de beroemde technicus van het zendschip. Hij werkt nu voor Radio Gooiland, de commerciële zender die een beetje de sfeer van Veronica Oude Stijl oproept. Geen wonder want dj’s zoals Tineke, Eddy Becker en Gerard de Vries werken ervoor.
Michael Bakker krijgt faxen, brieven, telefoontjes en mailtjes van mensen die intens genieten van de sfeer van weleer, toen ze nog lang haar droegen, opriepen tot liefde en niet konden vermoeden dat ze uiteindelijk zulke saaie burgermannetjes zouden worden. “De veertigers en vijftigers kunnen alle jingles nog dromen,” zegt Bakker. “Ik krijg brieven van kinderen die schrijven dat pappa zo blij is, omdat hun radiostation weer eventjes in de lucht is.”
Mensen die nu per ongeluk op 1224 middengolf afstemmen, geloven hun oren niet. Want ook alle oude reclames worden herhaald. En dertig jaar geleden was de wereld heel overzichtelijk. We reden op Puch of Tomos. Droegen verlovingsringen van Desiré, kauwden op Stimorol (‘de smaak is raak’), rookten Caballero (‘anders dan andere’) en droegen nappa en suède jasjes van Berdy. Inderdaad, Nieuwendijk 143, Amsterdam.” (Telegraaf)