DECIBEL EINHOVEN SAMENWERKING WEL LEGAAL?

Nu Decibel Eindhoven bijna twee weken bezig is met uitzenden worden er vragen gesteld over de legaliteit van deze constructie. Het lijkt namelijk verdacht veel op ketenradio zoals die in België gemaakt wordt, helaas is die in Nederland verboden.

Decibel Eindhoven bestaat uit drie lokale radiostations: Decibel Nuenen (lokale omroep Nuenen), Omroep Eindhoven en Kempenland FM (lokale omroep Waalre). Samen vormen ze Decibel Eindhoven, de programma’s worden vanuit Nuenen gemaakt en zijn tegelijk op alle drie de frequenties te horen, alleen na 18.00 uur komen er nog aparte edities per zender.

WAT ZEGT MEDIAWET?
In artikel 51f van de Mediawet word beschreven wat de taken zijn een lokale omroep. Over samenwerking tussen radiostations wordt het volgende geschreven: – Het is een lokale omroepinstelling toegestaan met de regionale omroepinstelling in wier verzorgingsgebied zij werkzaam is, een overeenkomst te sluiten met het oog op de samenwerking bij de verzorging van haar radioprogramma, onderscheidenlijk televisieprogramma. Daarbij kan worden overeengekomen dat de regionale omroepinstelling programma-onderdelen produceert ten behoeve van de lokale omroepinstelling. Tevens kan worden overeengekomen dat de lokale omroepinstelling programma-onderdelen produceert ten behoeve van de regionale omroepinstelling. –

DE HUIDIGE SITUATIE
De drie radiostations noemen het ‘samenwerken’. In de mediawet wordt alleen gesproken over samenwerking met een regionale omroep (zie hierboven). Samenwerking met een regionale publieke omroep lijkt gestimuleerd te worden doordat dan juist de lokale publieke omroep zelf minder informatie, educatieve en culturele programma’s moet maken. Met andere woorden: door samenwerking met de regionale publieke omroep is er een grotere vrijheid voor algemene programma’s zoals muziekprogramma’s.

FOLDER PROGRAMMAVOORSCHRIFT
In de folder ‘Programmavoorschrift’ wordt ook heel veel toegelicht over de samenwerking met de regionale omroep. Hierin is te lezen dat een lokale publieke omroep, indien deze een samenwerkingsverband heeft met de regionale publieke omroep, nog maar 25% informatie, educatie en culturele programma’s hoeft te maken. Ook staat vermeld dat de informatieve programma’s welke met buurgemeenten worden samengemaakt of overgenomen, meetellen in de gestelde 50% informatie-norm. Deze 50% is onderverdeeld in culturele, educatieve en informatieve categorieën. Die 50% informatie moet hoofdzakelijk gericht zijn op het eigen verzorgingsgebied. Het lijkt onmogelijk om veel informatieve programma’s te maken welke hoofdzakelijk zijn gericht op het eigen verzorgingsgebied van iedere lokale radio als het om een… gezamenlijk programma gaat.

VOORBEELDJE UIT DE PRAKTIJK
Een voorbeeld van een programma dat samen gemaakt en uitgezonden mag worden is het verslag van een voetbalwedstrijd. Alleen dan is het programma niet meer hoofdzakelijk gericht op het verzorgingsgebied van de derde samenwerkende omroep Waalre. Decibel Eindhoven te Nuenen heeft het in de eigen programma’s na 18.00 uur steeds over ‘Decibel Eindhoven’, terwijl er dan een ontkoppeling is en alleen de eigen naam van het lokale station genoemd mag worden. In dit geval is het uiteraard een moeilijke kwestie aangezien de lokale omroep van Nuenen ‘Decibel’ heet, maar dan mag nog niet de ‘extentie’ Eindhoven worden toegevoegd. Inhoudelijk is het een algemeen muziekprogramma met aan- en afkondigingen, NOS-nieuws, regionale informatie en reclameblokjes.

DE REACTIES
De reactie van de programmaleider van Decibel Eindhoven is vrij duidelijk: – De regels in het programmavoorschrift laten gemeenschappelijke uren toe. De bedoeling is dat het product samen gemaakt wordt. Onze plannen zijn samengevat in een (dik) rapport en opgestuurd naar het Commissariaat voor de Media (CvdM). Feit is dat het CvdM samenwerking stimuleert en dat er een luisterpubliek is voor een goed gemaakt lokaal radiostation. –

Volgens Jan Tiebosch, directeur van 8FM, houden de lokale publieke omroepen Nuenen, Eindhoven en Waalre zich absoluut niet aan de regels. Het zijn publieke lokale omroepen uitzendend onder dezelfde naam:
‘Radio Decibel voor Groot-Eindhoven’, die onder het motto ‘gezamenlijk en informatief’ muziekprogramma’s uitzenden op de gratis ether- en kabelfrequenties van elke deelnemende publieke lokale omroep. In plaats van bezig te zijn met hun publieke taak, het informeren van de inwoners in hun eigen verzorgingsgebied, zenden ze hetzelfde muziekprogramma uit met af- en aankondigingen zonder enige informatieve, educatieve en/of culturele bijdrage voor de lokale gemeenschap. Een uitzondering daarop is elk uur een regio-info blokje (een minuut of korter) gericht op vijftig-plussers met een dancebeat eronder.

8FM DIENT KLACHT IN
Tiebosch heeft het CvdM om opheldering verzocht en klacht ingediend tegen de lokale publieke omroepen Nuenen, Eindhoven en Waalre en gaat er vanuit dat er snel zal worden optreden. Tevens zijn de lokale publieke omroepen aansprakelijk gesteld voor de door 8FM geleden schade inzake overtreding van het programmavoorschrift ‘Uitzenden buiten het toegestane verzorgingsgebied en oneerlijke concurrentie’.

Wij hebben al een achterstandpositie als het gaat om ether- en kabeldekking, immers de regionale publieke omroep is al jaren in de hele provincie te beluisteren via de ether en kabel. – zegt Tiebosch, terwijl hij er aan toevoegd reeds veel geïnvesteerd te hebben in de zender te Eindhoven en op dit moment schade ondervindt van de samenwerking. – Dit kan nooit de bedoeling zijn van een lokale publieke omroep.

Het CvdM heeft onlangs nog een folder verspreid met als titel ‘Lokale omroep? Publiek? Ja, maar dan wel echt!’. Op de advertentiemarkt schermt Radio Decibel voor Groot-Eindhoven na één dag samenwerken met luistercijfers die een stijging van ‘Decibel’ laten zien van meer dan 200% ten opzichte van onderzoeken uit juli 1999. En als ze liever alleen muziek willen uitzenden zoals ze nu doen, moeten ze een commerciële vergunning aanvragen, maar niet op publieke frequenties commerciële omroep bedrijven en dan ook nog met gemeenschapsgeld. Toestemming voor
commerciële omroep hoeven ze niet meer aan te vragen. De voorzitter, sinds 1995, van de Lokale Omroep Waalre heeft al twee jaar toestemming voor commerciële omroep. Dus ze kunnen zo beginnen. -, aldus Tiebosch.

COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA
Het antwoord van het CvdM op deze kwestie geeft niet veel duidelijkheid. Een woordvoerder weet ons te vertellen dat er inderdaad vooraf een rapport is ingeleverd dat Decibel hen op de hoogte heeft gesteld van de plannen. – Het CvdM is op dit moment druk bezig met het onderzoeken of wat er in de Eindhovense ether gebeurt volgens de regels is, op dit moment kunnen we daar niet verder op ingaan.

Met betrekking tot ‘artikel 64a’ van de Mediawet, waarin beschreven wordt dat het vormen van een netwerk buiten de gemeente waar de lokale omroep bijhoort verboden is: – Alleen als de programma’s van culturele aard, programma’s bestemd voor etnische of culturele minderheden en educatieve programma’s, voor zover deze programma’s mede van belang kunnen zijn voor het publiek in andere gemeenten, kan er een ontheffing verkregen worden. Het CvdM is dit alles aan het onderzoeken om te zien of Decibel voor deze ‘ontheffing’ in aanmerking kan komen.

DE (VOORLOPIGE) EINDCONCLUSIE
Wat de drie omroepen momenteel doen is op het randje van de toelaatbaarheid. Wordt vervolgd wanneer het CvdM een definitief besluit neemt. (RadioVisie)