COMMENTAAR / Publieke omroepen in de kou

De omroepvereniging Veronica besloot ruim een week terug uit de door Luxemburgers gedomineerde Holland Media Groep te stappen en zoekt nu een partner om haar zogenaamde jongerenprofiel te kunnen slijten. Bijna tegelijk lekte uit dat voorzitter Vera Keur onderzoekt of er een commerciële toekomst bestaat voor zo’n markante publieke omroep als de Vara. Sindsdien is er niet één interessante aanmerking gemaakt op die ontwikkelingen door Haagse politici. Vice-premier Jorritsma leverde afgelopen vrijdag het sluitende bewijs dat Paars ook op dit terrein alle ideeën en idealen heeft ingeleverd voor boekhoudkundige inzichten. Ze bleek zelfs niet bij machte vaag te formuleren welke richting de regering op wil met de publieke omroep. Wat haar betreft moest er maar een concurrentieslag ontstaan want dat komt de kwaliteit ten goede. Dat is de wet van de drop-markt en die zal het op cultureel gebied dan ook wel doen.

Wie wel eens tv kijkt, hoorde dat ook minister Jorritsma niet weet wat ze onder handen heeft en maar wat roept. Dat is nogal schandalig voor een land dat zich ontwikkeld noemt. Het betekent dat deze regering het belang van een publieke omroep ontkent. Niet omdat daar een afweging aan ten grondslag ligt, maar simpelweg omdat ook daarover niet wordt nagedacht. Begrijpelijk is het wel van Jorritsma. Haar partij kan kwaliteit alleen afmeten aan rendement. In het al twintig jaar durend debat over de positie van de publieke omroep is de bijdrage van de VVD helder doch volstrekt futiel geweest.

De schande zit ‘m erin dat zelfs de PvdA niet bij machte is een omroepbeleid anders te formuleren dan op basis van kijkcijfers en marktaandelen. Niemand weet waar het beleid dat gebaseerd is op het gedachtegoed van de ‘mediaspecialisten’ van de uiteenlopende politieke partijen toe zal leiden. Dat de Vara zelfs een commerciële toekomst onderzoekt dient vooral om achteraf niet beschuldigd te worden niet elke ontsnappingsmogelijkheid uit dit sterfhuis onderzocht te hebben.

De tragiek van de mediawetgeving zoals die bedacht is in Den Haag, is dat de kansen van de publieke omroep er alleen maar slechter op worden als de Vara daar ontbreekt. Uit de oorverdovende stilte die sinds een week heerst mag de conclusie getrokken worden dat dit de politiek ook niet interesseert. (TROUW)