Het televisiestation Net 5 werkt aan een plan om een ‘commerciële Vara’ aan zich te binden. Dat bevestigen bronnen bij het moederbedrijf SBS. De bedoeling is Net 5/Vara binnen het concern SBS Broadcasting een aparte status te geven, die garandeert dat winstmaken niet het enige doel is.
Het plan komt tegemoet aan de voorwaarde die de Vara stelt aan een toekomst buiten het publieke bestel. De Vara wil niet de weg opgaan van beursgenoteerde bedrijven als de Holland Media Groep (HMG) en SBS Broadcasting, waar een zo hoog mogelijke winst voor aandeelhouders de bedrijfscultuur bepaalt.
Net 5 is vorig jaar gelanceerd. SBS-directeur Fons van Westerloo wilde er een populair cultuurnet van maken. Dat lukte nauwelijks, al vertoont het marktaandeel de laatste tijd groei. Samenwerking met een zelfstandige Vara, waarbij Net 5 wordt omgebouwd tot NetVara, zou eerder aan Van Westerloos oude liefde beantwoorden dan Net 5 in de huidige vorm.
Er is Van Westerloo dan ook veel aan gelegen de Vara binnen te halen. Om hem heen heeft hij een gezelschap verzameld van financiële en juridische experts, die onderzoeken of het mogelijk is de Vara binnen het moederbedrijf deels te ‘isoleren’. SBS wil voorkomen dat een situatie ontstaat als bij de concurrerende Holland Media Groep, waar één partner – de vereniging Veronica, eigenaar van 35 procent van de aandelen – met een aangekondigd vertrek de kwetsbaarheid van RTL 4 en RTL 5 pijnlijk blootlegde.
Met een aparte status heeft de Vara de lusten van de samenwerking met een groot bedrijf als SBS Broadcasting. Ze kan dan meeprofiteren van de kabeldistributie en de inkoop van film- en fictiepakketten . Bij een aparte status hoeven hoge aanloopkosten van de nieuwe zender de doelstelling van de moeder, winstmaximalisatie, niet te bedreigen. Maakt NetVara eenmaal winst, dan kan over de opbrengst een verdeelsleutel worden afgesproken.
Bij SBS denken financiële experts aan een regeling waarbij winst deels ten goede komt aan eigen, ‘kwalitatief hoogwaardige programma’s, en deels wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Dat gezelschap zou zelfs kunnen bestaan uit de Vara-leden, die een deel van de aandelen kunnen krijgen.
Om de aparte eenheid van NetVara gestalte te geven, wordt gedacht aan een bv, een nv of een vennootschap onder firma .
Intussen hebben de netpartners van de Vara op Nederland 3, VPRO, NPS en RVU, de voorbereidingen voor een gedeeltelijke verhuizing naar een gezamenlijk, nieuw gebouw stopgezet. Komend voorjaar zouden de medewerkers van de postbezorging, de ledenadministratie, de automatisering en documentatie in één pand komen. (FRANS VAN DEIJL / Parool)