25 miljoen gulden extra nodig voor publieke lokale omroep
Op woensdag 31 mei as. overlegt de Tweede kamer met Zalm en/of Van der Ploeg over de gevolgen van de afschaffing van de omroepbijdrage voor lokale en regionale publieke omroepen. De Olon heeft die gevolgen in kaart gebracht en constateert, dat veel lokale omroepen, die twee gulden opslag ontvingen, er toch op achteruit gaan. Dat is in strijd met de belofte van de regering, dat publieke omroep (en publieke lokale omroep hoort daar toch bij) er niet op achteruit zou gaan.
Lokale omroepen worden bovendien geconfronteerd met een kostenstijging van enkele tientallen miljoenen guldens: KPN schrapt muzieklijnen en vervangt deze door veel duurdere digitale lijnen; Verkeer en Waterstaat dwingt lokale radio’s, die via de ether slecht in hun plaats zijn te ontvangen, tot het installeren van extra zenders; per september worden de sponsormogelijkheden van publieke omroepen verder beperkt.
De Olon concludeert in haar brief:
” De noodzakelijke versterking van publieke lokale omroep, waarvoor de opslagmogelijkheid door de Tweede Kamer was ingesteld, is door de regering volstrekt genegeerd. Sterker nog: veel lokale omroepen gaan er, met de afschaffing van de omroepbijdrage, zelfs op achteruit. Bovendien wordt de publieke lokale omroep geconfronteerd met een lastenstijging van enkele tientallen miljoenen gulden als gevolg van geliberaliseerd en geprivatiseerd telecommunicatiebeleid (Vgl. ook situatie inzake Kerktelefonie).
De regering wijst elke verantwoordelijkheid af en verwijst naar de lokale democratie. Wij zijn van mening dat de landelijke overheid ook verantwoordelijkheid draagt. Immers, een goed functionerende lokale democratie, inclusief de daarbij noodzakelijke onafhankelijke informatievoorziening, is van essentieel belang voor het gehele democratische bestel. Bemoeienis van de landelijke overheid met publieke lokale omroep is dan ook geen betutteling van de lokale democratie, zoals de regering het sinds kort voorstelt, maar juist erkenning van het feit dat ook die volwaardig moet kunnen functioneren. Met de beide moties heeft de Tweede Kamer duidelijk (en niet voor de eerste keer) uitgesproken deze verantwoordelijkheid te erkennen.
De Olon verzoekt lokale omroepen dan ook dringend om, mocht de regering blijven weigeren de moties volledig uit te voeren, om dan alsnog tot amendering van de Mediawet over te gaan. Tevens verzoeken we u om niet alleen de extra 5 miljoen, die in elk geval nodig is voor volwaardige compensatie van de fiscaliseringsschade, beschikbaar te stellen. We verzoeken u ook compensatie te zoeken voor de excessieve kostenstijgingen, waarmee lokale omroepen als gevolg van beleid van de landelijke overheid, geconfronteerd worden.” (Olon)