De muzieksite MP3.com leed vorige vrijdag een serieuze nederlaag in een rechtszaak die aangespannen werd door de Amerikaanse vereniging van plantenlabels. De MyMP3-dienst van de site, waarbij gebruikers hun CD-collectie via de MP3-site kunnen beheren, is volgens de rechter illegaal.
MyMP3.com is bedoeld als een virtueel CD-rekje. Je hoeft in principe nooit meer CD’s mee te sleuren en je zal nooit zonder je favoriete CD zitten, op voorwaarde dat je een Internetverbinding en draagbare PC bij de hand hebt. Wie intekent op MyMP3 kan immers zijn volledige CD-collectie op het Net zetten, zodat je de liedjes eender waar opnieuw kan beluisteren. Gedaan met het jongleren met CD’s: je klikt een liedje aan, en je kan het beluisteren terwijl het via de MyMP3-servers naar je toegezonden wordt.
De Recording Industry Association of America (RIAA), de vereniging van Amerikaanse platenlabels, spande een proces aan tegen MP3.com voor deze dienst, die volgens hen illegaal is. MyMP3 werkt nochtans enkel met CD’s die je daadwerkelijk hebt aangekocht. Je moet ze immers met een speciaal programma “beamen” naar de MyMP3-site, zodat MP3.com kan zien voor welke CD’s je al auteursrechten betaald hebt. De RIAA vindt dat echter niet voldoende: ze wijst erop dat het illegaal is om zonder toestemming een database van muziek-CD’s aan te leggen.
Dat is nu net het probleem voor MP3.com: opdat gebruikers hun liedjes niet meer zelf in MP3-formaat zouden moeten omzetten en vervolgens moeten uploaden naar hun MyMP3-server, begon het bedrijf zelf al zo’n 80.000 CD’s te converteren naar MP3. Die gigantische database dient nu als basis voor de MyMP3-dienst, en het is dezelfde database die volgens de rechter inderdaad illegaal is. De juiste beweegredenen voor zijn vonnis ten nadele van MP3.com zal over twee weken bekend gemaakt worden.
MP3.com is erg teleurgesteld over de gang van zaken. De eigenaars van het bedrijf veronderstelden dat de CD-controle wel voldoende zou zijn om de platenlabels gerust te stellen. Die laatsten zien het echter niet zitten dat een bedrijf dat de kracht van MP3 en Internet optimaal benut, ook nog eens geld verdient aan de dienst, via de advertenties op de site. Op die manier zou MP3.com immers zonder toestemming van de RIAA winst maken uit de database met liedjes.
Deze redenering van de RIAA is ten dele te begrijpen, maar anderzijds kan je ook volgende denkoefening maken. Stel dat MP3.com geen database zou aanleggen, en dat gebruikers hun CD’s zelf zouden moeten uploaden naar de MyMP3-server. Dan zou de dienst wel legaal zijn, en zou MP3.com nog steeds reclame-inkomsten binnenhalen. Met andere woorden: of zo’n database aanleggen nu legaal is of niet, dat verandert niets aan de zaak. MP3.com gaat dan ook onverminderd voort met het aanbieden van de dienst en zal ook beroep aantekenen tegen het vonnis. Het bedrijf hangt trouwens een gigantische boete van enkele miljarden dollars boven het hoofd, want meestal wordt zo’n inbreuk bestraft per liedje in de database. (Cursor)
www.mp3.com
www.riaa.org