Het kabinet heeft gisteren, zoals verwacht, besloten dat acht FM-frequenties begin volgend jaar per opbod worden verkocht. De commerciële radiostations zijn laaiend, want zij voelen zich sterk benadeeld.
Datgene wat zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd, wordt in een slag van tafel geveegd, luidt de kritiek. “Wij hebben altijd duidelijk gemaakt dat de huidige situatie een tijdelijke was”, zegt staatssecretaris Monique de Vries (VVD) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
De commerciëlen zijn vooral woedend, omdat zij de afgelopen jaren veel geld hebben geïnvesteerd in de promotie van hun naam en de daarbij behorende frequentie. “Vergelijk het met een winkel: je huurt een pand voor vijf jaar en bouwt daar een succesvolle winkel op. Als die vijf jaar om zijn, besluit de eigenaar om een andere huurder te zoeken. Dan kun je dus weer mee gaan bieden, of ervoor kiezen dat iemand anders op die locatie een zaak begint. Het is overigens niet gezegd dat een volgende eigenaar die hetzelfde doet net zo goed zal worden. Het gaat ook om voeling met markt”, aldus De Vries.
Zij is van mening dat de commerciëlen hun eigen professionaliteit onderschatten, als ze denken dat nieuwe zenders plotseling alle luisteraars inpikken. “Een zender maken is meer dan bepaalde plaatjes draaien en dat weet de consument ook. Als je straks een stukje opschuift op de FM-band, betekent dat niet dat je van vandaag op morgen je luisteraars kwijtraakt. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden uit het verleden die het tegendeel bewijzen.”
Een ander verwijt van de commerciële zenders is dat de publieke omroep een ‘oneerlijke’ voorsprong heeft. De publieken hebben een bereik van 100%, de acht frequentie-pakketten die beschikbaar komen slechts 70%. “Niet zo’n sterk argument, want de commerciëlen hebben nu ook geen landelijke dekking en toch halen ze bijna twee keer zoveel aan reclame-inkomsten binnen dan de publieke radio-omroep.” Over wat de veiling opbrengt wil De Vries niet speculeren. “Dat is aan de markt. De bieders bepalen wat een frequentie waard is.” Enkele honderden miljoenen guldens? “Elke guess is er één.” Ook over de dreiging van de Vereniging van Commerciële Radio om naar de rechter te stappen wil de staatssecretaris geen uitspraak doen. “Ik laat me nooit uit over mogelijke rechtszaken.”
Van de acht frequenties is er een gereserveerd voor een commerciële nieuwszender. Een eerder initiatief van Veronica mislukte echter. De Vries: “Het feit dat het nieuws is, is niet voldoende om er een succes van te maken. Dat kan ook sport zijn, het kan muziek zijn, maar een journalist moet altijd een professionele radiomaker zijn. Bovendien worden de concessies afgegeven voor de periode van acht jaar en dat is voldoende tijd om iets moois op te bouwen.”
De Vereniging van Commerciële Radio gaat zich nu beraden op gerechtelijke stappen en hoopt dat de kamer het kabinetsvoorstel niet goedkeurt. (Telegraaf)